Έπειτα από έναν χρόνο έρευνας, τα Ηνωμένα Έθνη είναι έτοιμα να δημοσιοποιήσουν μια λεπτομερή έκθεση σχετικά με τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βόρεια Κορέα.

Οι εμπειρογνώμονες, ωστόσο, που έχουν ερευνήσει τις υποθέσεις δεν πιστεύουν ότι η συγκεκριμένη έρευνα θα έχει κάποια επίδραση στο καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ.

Η εξεταστική επιτροπή του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Βόρεια Κορέα συστάθηκε τον περασμένο Μάρτιο ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία για ενδεχόμενη ποινική δίωξη κατά του καθεστώτος της απομονωμένης χώρας.

Ο Μάικλ Κίρμπι, πρώην επικεφαλής του δικαστικού σώματος της Αυστραλίας ο οποίος προεδρεύει της ανεξάρτητης έρευνας, δήλωσε μετά τα προκαταρκτικά συμπεράσματα ότι οι κρατούμενοι στα στρατόπεδα συγκέντρωσης της Βόρειας Κορέας έχουν περάσει «ανείπωτες βαρβαρότητες», συγκρίνοντας τις συνθήκες κράτησης με τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης που αποκαλύφθηκαν μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ωστόσο, πιθανότατα κάθε προσπάθεια της διεθνούς κοινότητας να κινήσει διαδικασία έρευνας και ενδεχομένως τιμωρίας του καθεστώτος της Πιονγκγιάνγκ θα αποκλειστεί από την κυβέρνηση του Πεκίνου.

Η Κίνα, μεγάλη σύμμαχος της Βόρειας Κορέας και βασικός «χρηματοδότης» του καθεστώτος, είναι έτοιμη να ασκήσει βέτο σε οποιαδήποτε προσπάθεια από το Συμβούλιο Ασφαλείας να κινήσει διαδικασία έρευνας κατά της Πιονγκγιάνγκ.

Σύμφωνα με πολίτες που έχουν καταφέρει να φύγουν από τη Βόρεια Κορέα, η Κίνα εξακολουθεί να χρησιμοποιεί το καθεστώς της χώρας ως ένα εργαλείο για να κρατήσει την επιρροή των ΗΠΑ στην περιοχή, υπό έλεγχο.

Τον περασμένο Μάρτιο, το Συμβούλιο Ασφαλείας καθόρισε την εξεταστική επιτροπή η οποία κλήθηκε να ερευνήσει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βόρεια Κορέα και να αναζητήσει «υπόλογους», ιδίως όταν οι παραβιάσεις μπορεί να ισοδυναμούν με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι πιστεύεται ότι κρατούνται σε «στρατόπεδα τρόμου» στη Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με ανεξάρτητες εκτιμήσεις .

Η επιτροπή του ΟΗΕ έχει εργαστεί για να προκαλέσει διεθνή κινητοποίηση κατά της Βόρειας Κορέας με αποδεικτικά στοιχεία και μαρτυρίες από τους εξόριστους ή αποστάτες του καθεστώτος, αλλά και από επιζώντες των βορειοκορεατικών «γκούλαγκ» στη Σεούλ, το Τόκιο, το Λονδίνο και την Ουάσιγκτον. Η επιτροπή πάντως απέτυχε να αποκτήσει την οποιαδήποτε πρόσβαση μέσα στη Βόρεια Κορέα.