Λίγο το κυνήγι της δόξας, λίγο το υπερφορτωμένο επαγγελματικό πρόγραμμά τους, και τα αστέρια της βιομηχανίας του θεάματος χάνουν τη λάμψη τους όταν πρέπει να καλύψουν μόνοι τους τις προσωπικές τους ανάγκες. Γι’ αυτό προτιμούν να προσλαμβάνουν βοηθό που θα γίνει η σκιά τους και θα είναι πρόθυμος να ικανοποιήσει 24 ώρες το 24ωρο κάθε τους καπρίτσιο. Αν και παλαιότερα οι βοηθοί δέχονταν σχεδόν αγόγγυστα τις παράλογες απαιτήσεις των διάσημων εργοδοτών τους, αυτό αρχίζει να μην ισχύει πλέον. Στις ημέρες μας καταφεύγουν ευκολότερα στα δικαστήρια διεκδικώντας το δίκιο τους, σπάζοντας ακόμη και τα συμβόλαια εχεμύθειας που έχουν υπογράψει.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι αδελφές Φραντσέσκα και Ελισαμπέτα Γκρίλο που από πρόσωπα στα οποία αφιέρωνε η Ναϊτζέλα Λόσον τα βιβλία της βρέθηκαν να κάθονται το περασμένο φθινόπωρο στα έδρανα των κατηγορουμένων. Η βρετανίδα τηλεμαγείρισσα υπέβαλε μήνυση εναντίον τους για υπερχρέωση των πιστωτικών καρτών της αλλά έχασε τη δίκη και έτσι οι πρώην συνεργάτιδές της πέρασαν στην αντεπίθεση αποκαλύπτοντας ότι στα τρία χρόνια της στενής σχέσης τους την είδαν πολλές φορές να κάνει χρήση κοκαΐνης.

Νομικά εναντίον της Lady Gaga κινήθηκε πριν από έναν χρόνο η Τζένιφερ Ο’Νιλ, μέχρι πρότινος «δεξί της χέρι», διεκδικώντας για υπερωρίες 286.000 ευρώ. Ανάμεσα στα καθήκοντα της 40χρονης γυναίκας ήταν να κοιμάται στο ίδιο κρεβάτι με την εκκεντρική τραγουδίστρια –γιατί φοβόταν να μείνει μόνη –και να ξυπνάει μέσα στη νύχτα για να της αλλάζει DVD όταν η ταινία που έβλεπε τελείωνε. Οι 40.000 ευρώ που κέρδιζε τον χρόνο από τη δουλειά της ήταν λίγες για να είναι στο πόδι επί 24ώρου βάσεως και να υπηρετεί την 27χρονη ντίβα της ποπ και γι’ αυτό διεκδίκησε μπόνους διά της νομικής οδού. Αυτό δεν πτόησε καθόλου την Lady Gaga που, όταν κλήθηκε να καταθέσει, κατηγόρησε την πρώην βοηθό της ότι δεν θέλησε να γίνει η «σκλάβα» της, αν και η ίδια στη δουλειά της είναι βασίλισσα. Και σαν να μην έφτανε αυτό, γκρίνιαξε ότι την έβαζε να κάνει «σκληρές» δουλειές μόνη της, όπως να κουβαλάει τις βαλίτσες της.

Σύμφωνα με την Ενωση Βοηθών Σελέμπριτις της Βρετανίας, οι άνθρωποι για όλες τις δουλειές που προσλαμβάνουν οι διάσημοι αμείβονται κατά μέσον όρο με 50.000 ευρώ ετησίως. Αν δε τα αφεντικά τους θέλουν να απολαμβάνουν τις υπηρεσίες τους ολόκληρη την ημέρα, τότε θα πρέπει να πληρώσουν ως και 120.000 ευρώ τον χρόνο. Τα ποσά αυτά μάλλον διέφυγαν την προσοχή του Κρίστιαν Μπέιλ όταν απασχολούσε για πέντε χρόνια αμισθί τον Χάρισον Τσέουνγκ. Ο Τσέουνγκ αρχικά βοηθούσε εθελοντικά τον ηθοποιό γιατί ήταν μεγάλος θαυμαστής του, αλλά όταν τα καθήκοντά του γιγαντώθηκαν, διεκδίκησε επιτέλους την πληρωμή του. Ωστόσο, ο 40χρονος πρωταγωνιστής της ταινίας «Οδηγός διαπλοκής», για την ερμηνεία του στην οποία προτάθηκε για Οσκαρ, του πρότεινε να υπογράψει συμβόλαιο εχεμύθειας. Ο βοηθός τελικά το απέρριψε και προτίμησε το 2012 να γράψει βιβλίο για την εμπειρία του δίπλα στον Μπέιλ. Στις σελίδες του έργου του «Κρίστιαν Μπέιλ: Η ιστορία του πιο σκοτεινού Μπάτμαν εκ των έσω» αναφέρει ότι χρειάστηκε ψυχοθεραπεία προκειμένου να ξεπεράσει τη συνεργασία του με τον ηθοποιό, ενώ ο γιατρός που τον φρόντισε του διέγνωσε μετατραυματικό στρες. Καταλήγει δε πως «είναι πολύ εύκολο να μείνεις εγκλωβισμένος στα καθημερινά δράματα του άλλου, δεν ζεις τη ζωή σου αλλά τη θυσιάζεις για μια καριέρα από χρυσάφι».

Μπορεί η Λόρεν Βάισμπεργκ να πέρασε τα πάνδεινα στο πλάι της Αννας Ουίντουρ, φρόντισε ωστόσο να εκμεταλλευτεί εμπορικά τη δυσάρεστη εμπειρία της και να βγάλει αρκετά εκατομμύρια δολάρια. Ετσι είδε το βιβλίο της «Ο Διάβολος φοράει Prada», στο οποίο κατέγραψε όλες τις υπερβολικές απαιτήσεις της διευθύντριας της αμερικανικής «Vogue», να γίνεται μπεστ σέλερ και να μεταφέρεται το 2006 στη μεγάλη οθόνη με την υπογραφή του σκηνοθέτη Ντέιβιντ Φράνκελ.

Κάθε άλλο παρά ευτυχή κατάληξη είχε το 2005 η συνεργασία της Αμάντα Μπρακ με τη Ναόμι Κάμπελ. Τα προβλήματα στη σχέση των δύο γυναικών άρχισαν μόλις έναν μήνα μετά την πρόσληψη της 20χρονης τότε βοηθού και κορυφώθηκαν με τον τραυματισμό της, όταν το μοντέλο εκτόξευσε εναντίον της το κινητό της τηλέφωνο. Η υπόθεση πήρε τον δρόμο των δικαστηρίων και στη Μαύρη Γαζέλα επιβλήθηκε τελικά ποινή κοινωνικής εργασίας. Παρ’ όλα αυτά, δεν έβαλε μυαλό και συνέχισε να έχει επιθετική συμπεριφορά απέναντι στις επόμενες βοηθούς της και άρα να περνάει τακτικά την πόρτα του δικαστικού μεγάρου του Μανχάταν.