Η απορία παραμένει: τελικά ο Κρίστιαν Γκρέι, ο πάμπλουτος και γοητευτικός εργένης που «πυρπόλησε» τις ερωτικές φαντασιώσεις όσων γυναικών διάβασαν το μπεστ σέλερ «Πενήντα αποχρώσεις του γκρι» υπάρχει ή είναι δημιούργημα της φαντασίας της συγγραφέωςΕ.Λ. Τζέιμς; Η απάντηση έρχεται διά στόματος του ιταλού μεσίτη Αλεσάντρο Πρότο, ο οποίος ισχυρίζεται ότι ο διάσημος και λάγνος χαρακτήρας «χτίστηκε» πάνω στη δική του προσωπικότητα.

Ολα άρχισαν πριν από μερικά χρόνια, όταν η Ε.Λ. Τζέιμς απευθύνθηκε στο μεσιτικό γραφείο που διευθύνει ο Πρότο προκειμένου να της δείξει πολυτελή ακίνητα προς πώληση κοντά στη λίμνη Κόμο της Ιταλίας. «Η συγγραφέας αναφέρεται σε κάποια αποσπάσματα του βιβλίου της στο ταξίδι μας. Δεν είναι όμως μόνο αυτό το κοινό στοιχείο με τον ήρωα Κρίστιαν Γκρέι.

Εχουμε πολλές ομοιότητες ακόμη και στα επαγγελματικά. Η εταιρεία που διευθύνει αυτός ονομάζεται Grey Enterprise Holding ενώ η δική μου Proto Organisation Holding» υποστηρίζει ο 39χρονος Ιταλός που μεταξύ άλλων διευκρινίζει ότι και ο ίδιος, όπως ο Γκρέι, οδηγεί ένα Audi R8.

Αλήθεια ή ψέματα, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι συμβαίνει πραγματικά. Πάντως, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Νιου Γιορκ Ντέιλι Νιουζ», ο Πρότο παρέθεσε και άλλες «αποδείξεις» που τον ταυτίζουν με τον ήρωα του βιβλίου. «Το γραφείο μου είναι στον 8ο όροφο, το ψηλότερο σε ολόκληρο το κτήριο. Δημιουργήθηκα από το τίποτα, για εμένα οι επάνω όροφοι είναι συνώνυμο της ανέλιξης και της επιτυχίας. Οπως συμβαίνει και με τον επίσης αυτοδημιούργητο Γκρέι» καταλήγει ο επιχειρηματίας που σπεύδει να διευκρινίσει ότι στο κρεβάτι είναι άνδρας παλαιάς κοπής. «Δεν μου αρέσουν εμένα τέτοιου είδους φαντασιώσεις».