Η συριακή αντιπολίτευση ζήτησε την Τετάρτη να εγκαθιδρυθεί μια μεταβατική κυβέρνηση, η οποία θα επιβλέψει μια συνολική εκεχειρία υπό τον έλεγχο του ΟΗΕ και θα έχει την εξουσία να διώξει τους ξένους μαχητές, σε ένα σχέδιο που παρουσιάστηκε στις συνομιλίες στη Γενεύη και στο οποίο δεν γίνεται αναφορά στον Μπασάρ Αλ Ασαντ.

Το αίτημα παρουσιάσθηκε στο διεθνή μεσολαβητή Λάχνταρ Μπραχίμι και στην αντιπροσωπεία της συριακής κυβέρνησης.

Αξιωματούχοι της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι επίτηδες αγνοήθηκε ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ, προκειμένου να καταστεί σαφές ότι δεν θα διαδραματίσει κανένα ρόλο.

Η συριακή κυβερνητική αντιπροσωπεία, από την πλευρά της, δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις στη Γενεύη πρέπει να επικεντρωθούν πρώτα στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, πριν συζητηθεί οποιοδήποτε άλλο ζήτημα, και απέρριψε ως «άκαρπη» ιδέα τη διεξαγωγή παράλληλων συνομιλιών σχετικά με την εγκαθίδρυση μιας μεταβατικής κυβέρνησης, που αποτελεί προτεραιότητα για την αντιπολίτευση.

«Το Μεταβατικό Κυβερνητικό Σώμα θα προετοιμάσει και θα επιβλέψει μια συνολική κατάπαυση του πυρός λαμβάνοντας αμέσως μέτρα για να σταματήσει τη στρατιωτική βία, να προστατεύσει τους αμάχους και να σταθεροποιήσει τη χώρα παρουσία παρατηρητών του ΟΗΕ» αναφέρεται στο 5σέλιδο διαβαθμισμένο έγγραφο που περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

Στο έγγραφο καλούνται όλα τα μέρη «να συνεργασθούν με το Μεταβατικό Κυβερνητικό Σώμα για να σταματήσει η βία, περιλαμβανομένων της πλήρους αποχώρησης των στρατευμάτων και της αντιμετώπισης του ζητήματος της απόσυρσης των όπλων των ενόπλων οργανώσεων και της αποστράτευσης των μελών τους ή της ενσωμάτωσής τους στο στρατό ή σε τομείς της δημόσιας διοίκησης».

Πάντως, η συριακή κυβέρνηση δήλωσε πρόθυμη να συζητήσει το θέμα της απομάκρυνσης ξένων μαχητών από τη χώρα, σε μία σπάνια ένδειξη συμφωνίας ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Συνεχίστηκε η απομάκρυνση πολιτών από τη Χομς

Περίπου 200 άτομα απομακρύνθηκαν την Τετάρτη από την Παλιά Πόλη της Χομς, ενώ 200 πακέτα με τρόφιμα έφτασαν στην πόλη.

Στη Χομς, η εκεχειρία που έχει κηρυχθεί με σκοπό να εκκένωση αμάχων από την πολιορκημένη πόλη και τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας ενδέχεται να παραταθεί εάν υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι που επιθυμούν να φύγουν από την Παλιά Πόλη, δήλωσε ο κυβερνήτης της στο πρακτορείο Reuters.

Εκατοντάδες άτομα έχουν εγκαταλείψει την πόλη, αλλά είναι πολλοί ακόμα αυτοί που παραμένουν εγκλωβισμένοι. Υπενθυμίζεται ότι η εκεχειρία λήγει σήμερα, Τετάρτη.

Ωστόσο, οι ανησυχίες σχετικά με το γεγονός ότι οι άρρενες άνω των 15 ετών κρατήθηκαν και ανακρίθηκαν, μετά την απομάκρυνσή τους από την πόλη, προκαλεί ανησυχία στις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Κόντρα Ρωσίας-ΗΠΑ με φόντο τη Συρία

Την αντίδραση της Μόσχας προκάλεσαν σχόλια του Ομπάμα για τη ρωσική θέση σχετικά με τη Συρία.

Σύμφωνα με διπλωμάτες, οι πρεσβευτές των 15 χωρών του Συμβουλίου Ασφαλείας είχαν μια πρώτη ανεπίσημη ανταλλαγή απόψεων για ένα δυτικό και αραβικό σχέδιο απόφασης για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Συρία απέναντι στο οποίο η Ρωσία παραμένει εχθρική.

Οι Δυτικοί προσπαθούν εδώ και πολλές ημέρες να πείσουν τη Ρωσία να εγκρίνει το κείμενο αυτό, το οποίο ζητά μεγαλύτερη πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια και την «άμεση άρση της πολιορκίας» πολλών συριακών πόλεων, συμπεριλαμβανομένης της Χομς.

Ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ είπε «στους Ρώσους ότι δεν μπορούν να λένε ότι ανησυχούν για την ευημερία του συριακού λαού, όταν αφήνουν τους πολίτες να πεινάσουν».

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Αλεξάντερ Λουκάσεβιτς, απέρριψε τα σχόλια, χαρακτηρίζοντάς τα «αυθαίρετα» και άδικα και τόνισε ότι η Μόσχα ανησυχεί εξίσου με την Ουάσινγκτον για τη σοβαρή ανθρωπιστική κρίση στη Συρία.

Εν τω μεταξύ, η τριμερής συνάντηση ανάμεσα στον Μπραχίμι, τον ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών και την αμερικανίδα υφυπουργό Εξωτερικών πρόκειται να πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, μία ημέρα νωρίτερα από ότι είχε προγραμματιστεί.

Σε συνέντευξη Τύπου, την Τρίτη, ύστερα από μια πλήρη διαφωνία των αντιπροσωπειών της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης της Συρίας για την ημερήσια διάταξη των συνομιλιών, ο Μπραχίμι εξέφρασε την ελπίδα για μεγαλύτερη διεθνή παρέμβαση ώστε να υποχρεωθούν οι δυο αντιπροσωπείες να προχωρήσουν στο διάλογο.