Στο πρόγραμμα μεταρρύθμισης των Ενόπλων Δυνάμεων και τη απόκτηση δύο θόλων για την άμυνα της χώρας, ενός αντιαεροπορικού και ενός αντι-drone αναφέρθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, μιλώντας στην ειδική εκπομπή του ΟΤ από το Beyond 2024.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δήλωσε εξαιρετικά αισιόδοξος ότι η χώρα θα μπορέσει να τα καταφέρει, αποκαλύπτοντας ότι το κόστος για την απόκτηση των δύο θόλων θα φτάσει στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο κ. Δένδιας επεσήμανε την ανάγκη δημιουργίας ενός οικοσυστήματος αμυντικών βιομηχανιών που θα παράξουν καινοτόμα προϊόντα, τα οποία θα καλύψουν υπαρκτές και καταγεγραμμένες ανάγκες των ενόπλων δυνάμεων.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία, όλο το αμυντικό μας οικοσύστημα προσφέρει στο ΑΕΠ 0,74%, ποσοστό το οποίο χαρακτήρισε αμελητέο. «Όταν χαλάμε 3,7% τον χρόνο για τις αμυντικές ένοπλες δυνάμεις σημαίνει ότι το 2,9%, άρα 3%, αν βγάλετε τη μισθοδοσία, πηγαίνει πακέτο στο εξωτερικό» σημείωσε.

«Αγοράζουμε πράγματα για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε την ανεξαρτησία μας, την εδαφική μας κυριότητα. Και για να γίνει αυτό πρέπει να είμαστε τουλάχιστον σε μια φάση που να μπορούμε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις του περιβάλλοντός μας» υπογράμμισε ο Νίκος Δένδιας και συμπλήρωσε ότι απέναντι στο εξοπλιστικό πρόγραμμα της Τουρκίας «πρέπει να έχουμε μια έλλογη απάντηση. Δεν λέμε να μπούμε σε έναν διαγωνισμό ποιος θα είναι πρώτος. Εμείς να αμυνθούμε θέλουμε, αλλά να μπορούμε να έχουμε μια δυνατότητα αποτροπής».

Όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους Νίκο Φιλιππίδη και Αλεξάνδρα Φωτάκη για το τι φταίει που η χώρα είναι πίσω στην παραγωγή αμυντικού εξοπλισμού, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, είπε χαρακτηριστικά ότι «υπήρχε μια λογική “αγοράζω από το ράφι”, πάνω σε αυτό έπεσε η κρίση και μετά το πράγμα έγινε ούτε αγοράζω από το ράφι, ούτε παράγω».

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει το σχετικό οικοσύστημα. «Αυτό το 0,74% δυνάμει δεν είναι αμελητέο. Είναι μόνο ως ποσοστό πολύ μικρό. Αν του δώσεις δυνατότητες και ευκαιρίες θα ανθίσει», προβάλλοντας ως παράδειγμα ο Ισραήλ για το οποίο είπε χαρακτηριστικά: «Το Ισραήλ έγινε από το μηδέν. Όλο το τεράστιο οικοσύστημά του, το μεγαλύτερο κατά κεφαλήν εξαγωγικό στον πλανήτη σήμερα έγινε από μια αγροτική οικονομία».

Ακόμη, ο κ. Δένδιας είπε ότι το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας θα πάρει τις ανάγκες των ενόπλων δυνάμεων και θα τις προκηρύξει στο οικοσύστημα ζητώντας λύσεις. «Εάν οι λύσεις που προσφέρονται εγκριθούν από τις ένοπλες δυνάμεις, τότε θα ζητήσουν να κατασκευστεί ένα πρωτότυπο να δοκιμαστεί.

Αυτό το πρωτότυπο θα δοκιμαστεί σε πραγματικές συνθήκες και εφόσον ανταποκριθεί θα γίνει η παραγγελία» τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, εξηγώντας ότι οι ζητούμενοι τομείς είναι τα drones, τα αντι-drones, αντιαεροπορικά, αντιαεροπορικό θόλο, αυτόνομα κινούμενα στη θάλασσα, αυτόνομα κινούμενα κάτω από τη θάλασσα, αυτόνομα κινούμενα στη στεριά, συστήματα, ηχητικά ή λέιζερ, συστήματα προστασίας αρμάτων.

Όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα ο υπουργός υπογράμμισε ότι το 2030 που τίθεται ως στόχος στην ατζέντα είναι υπεραρκετό, τονίζοντας ότι το επίπεδο ετοιμότητας είναι εξαιρετικά υψηλό.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Δένδιας είπε ότι στην ΕΑΒ η προσπάθεια είναι πολύ μεγάλη.

«Βρέθηκαν μέσα στην ΕΑΒ τεχνολογίες και δυνατότητες που αν εξελιχθούν θα μας εκπλήξουν όλους. Υπήρχε, όμως, πλήρης έλλειψη σύνδεσης με τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις και το αμυντικό οικοσύστημα. λειτουργούσε σαν μια νησίδα με ανθρώπους που είχαν εξαιρετικές ιδέες πρωτοτύπων που ποτέ δεν παρήχθησαν και ακόμη χειρότερα ποτέ δεν δοκιμάστηκαν. Αυτά η νέα διοίκηση τα παίρνει και τα παρουσιάζει στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας», ανέφερε.

Πρόσθεσε ακόμη ότι «θέλουμε να υπάρχει συνεργασία», επισημαίνοντας ότι αυτό που λείπει από την Ελλάδα είναι το σύστημα που θα εντάξει το ανθρώπινο κεφάλαιο σε μια συγκροτημένη προσπάθεια που κατευθύνεται προς δεδομένο στόχο».

Τέλος, σε σχέση με τα ναυπηγεία, υπογράμμισε το γεγονός ότι η Ελλάδα μπαίνει ως συμπαραγωγός στο πρόγραμμα των αμερικανικών φρεγατών νέας γενιάς κλάσης «Constellation».