Σε διαρκή επαγρύπνηση εξακολουθεί να είναι η φρεγάτα «Υδρα» του Πολεμικού Ναυτικού, στον Κόλπο του Αντεν, μετά το χθεσινό περιστατικό, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα την κατάρριψη ενός Μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους (UAV Unmanned Air Vehicle ) των ανταρτών Χούθι.

Η χθεσινή ημέρα ξεκίνησε με τα ραντάρ, τόσο της ελληνικής φρεγάτας όσο και των υπολοίπων πολεμικών πλοίων της επιχείρησης της ΕΕ «Ασπίδες», να καταγράφουν από πριν ακόμα ανατείλει ο ήλιος, έντονη κινητικότητα από τις ακτές της Υεμένης και συγκεκριμένα τις περιοχές που ελέγχονται από τους φιλοϊρανούς αντάρτες Χούθι.

Στις 5 τα ξημερώματα το Κέντρο Μάχης της φρεγάτας ενημέρωσε τον κυβερνήτη πως έχουν εντοπιστεί 8 ιπτάμενα αντικείμενα που κινούνται με κατεύθυνση νότια προς την περιοχή όπου το ελληνικό πολεμικό πλοίο συνόδευε ένα πλοίο κοντέινερ ευρωπαϊκών συμφερόντων. Αμέσως δόθηκε εντολή να παρακολουθούνται και να αρχίσουν διαδικασίες αναγνώρισης φίλιου ή εχθρού μέσω των πομπών IFF (Identification Friend or Foe).

Οπως ήταν λίγο πολύ αναμενόμενο δεν υπήρξε απάντηση καθώς τα UAVs που διαθέτουν οι αντάρτες Χούθι (τα έχουν προμηθευτεί από την Τεχεράνη) δεν έχουν τέτοιο σύστημα αναγνώρισης. Επιτόπου ενεργοποιήθηκαν οι διαδικασίες στοχοποίησης καθώς οι κανόνες εμπλοκής είναι αποδεσμευμένοι και το κάθε σκάφος έχει μια σειρά πρωτοκόλλων και διαδικασιών που μπορεί και πρέπει να ακολουθήσει, είτε για τη δική του προστασία είτε για την προστασία των πλοίων που συνοδεύει και προστατεύει.

Με τα λεπτά να μετρούν και την απόσταση των UAVs από το πλοίο να μικραίνει τα έξι από τα οκτώ έστρεψαν προς βορρά. Τα δύο που απέμειναν ανέπτυξαν ταχύτητα και έδειξαν να στοχεύουν το πλοίο κοντέινερ.

Το κυρίως πυροβόλο, των 5 ιντσών, έλαβε παραμέτρους βολής και ετοιμάστηκε. Μόλις οι δύο στόχοι έφτασαν στα πέντε ναυτικά μίλια δόθηκε εντολή για πυρ. Η δεύτερη βολή βρήκε στόχο, κονιορτοποιώντας το Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος των ανταρτών Χούθι. Σχεδόν αμέσως το δεύτερο έστρεψε προς βορρά και έσπευσε να απομακρυνθεί.

Το περιστατικό δεν διήρκεσε πάνω από 15 λεπτά. Η φρεγάτα «Υδρα» συνέχισε τη συνοδεία του εμπορικού πλοίου χωρίς άλλα απρόοπτα, μέχρι τις προσβάσεις του λιμένα του Τζιμπουτί, όπου και παρέδωσε τη συνοδεία στο ιταλικό αντιτορπιλικό της επιχείρησης «Ασπίδες».

Η ενημέρωση του υπουργείου Εθνικής Αμυνας περίπου δύο ώρες αργότερα θα αναφέρει ότι η φρεγάτα «Υδρα», παρέχοντας προστασία σε εμπορικό πλοίο, «έβαλε με πυροβόλο εναντίον δύο Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων (UAVs), σύμφωνα με τους ισχύοντες Κανόνες Εμπλοκής, ένα εκ των οποίων κατερρίφθη και το άλλο απομακρύνθηκε. Η φρεγάτα συνεχίζει κανονικά την αποστολή της».

Η πρώτη μετά τον β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Πρόκειται για την πρώτη κατάρριψη «εχθρικού» αεροσκάφους από μονάδα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στο πλαίσιο επίσημων επιχειρήσεων από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς τα όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια του 1974 και ενώ γινόταν η εισβολή στην Κύπρο, δεν ήταν στο πλαίσιο επίσημης κήρυξης πολέμου με την Τουρκία.

Ο διοικητής της επιχείρησης της ΕΕ «Ασπίδες» Βασίλης Γρυπάρης, στο πλαίσιο συνεργασίας με τις περιφερειακές Αρχές, συναντήθηκε με τον υποναύαρχο Saif Nasser Al Rahbi, διοικητή του Βασιλικού Ναυτικού του Ομάν. Οι δύο αξιωματικοί μοιράστηκαν απόψεις και συζήτησαν για μια σειρά αμοιβαίων ανησυχιών, με έμφαση στα οφέλη της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας.