Προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ και Σαμαρά καταγράφει και η τελευταία δημοσκόπηση της GPO, ενώ μέσα σε ένα κλίμα γενικευμένης αβεβαιότητας και απαισιοδοξίας για την πορεία της οικονομίας, ένα σημαντικό ποσοστό των πολιτών –που καταγράφεται στο 17,5% –εμφανίζεται έτοιμο να στηρίξει ένα κεντροαριστερό κόμμα.

Κατά την ίδια δημοσκόπηση (που παρουσιάστηκε χθες το βράδυ στην εκπομπή «Ανατροπή» του Γιάννη Πρετεντέρη, στο Mega), το ποσοστό αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί στην κάλπη ακόμη μεγαλύτερο, καθώς ένα επιπλέον 12,3% δεν κλείνει την πόρτα σε μια συνεργασία των κομμάτων και κινήσεων της Κεντροαριστεράς ενόψει των ευρωεκλογών.

Σύμφωνα με την πανελλαδική μέτρηση που ολοκληρώθηκε χθες, με σταθμισμένο δείγμα 1.000 ερωτηθέντων, η ψαλίδα στην πρόθεση ψήφου διευρύνεται οριακά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, σε σχέση με την έρευνα της ίδιας εταιρείας, τον περασμένο Δεκέμβριο, τόσο για τις εθνικές εκλογές όσο και για τις ευρωεκλογές. Μπροστά στις βουλευτικές κάλπες η αξιωματική αντιπολίτευση προηγείται της ΝΔ με 1,2% (από 0,4%), ενώ για τις ευρωκάλπες το προβάδισμα αυξάνεται στο 1,8% (από 0,8%). Και τα δύο κόμματα, πάντως, εξακολουθούν να κινούνται σε ποσοστά πέριξ του 20%, ενώ σε ποσοστά που αγγίζουν το 25% παραμένει η λεγόμενη αδιευκρίνιστη ψήφος.

Τα στοιχεία αυτά είναι προφανές ότι αναδεικνύουν έναν ζωτικό χώρο για τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς που καταγράφεται ακόμη και χωρίς τη σύμπραξη της ΔΗΜΑΡ σε μια κοινή προσπάθεια. Είναι ενδεικτικό ότι θετικά αντιμετωπίζει το εγχείρημα της συνεργασίας το 30,4%, ακόμη κι αν αυτή περιοριστεί στο ΠαΣοΚ, το κόμμα του Ανδρέα Λοβέρδου (Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα) και την κίνηση των 58. Εξι στους δέκα πολίτες, εξάλλου, κρίνουν απαραίτητο να υπάρχει μια ισχυρή πολιτική δύναμη ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Οπως επιβεβαιώνεται και από αυτήν τη δημοσκόπηση, ο Αντώνης Σαμαράς παραμένει το ισχυρό χαρτί για τη ΝΔ και τον κυβερνητικό συνασπισμό, διατηρώντας μεγάλο προβάδισμα (άνω των 12 μονάδων) έναντι του Αλέξη Τσίπρα στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία –και με ποσοστό υπερδιπλάσιο της εκλογικής επιρροής της ΝΔ. Ο Πρωθυπουργός παραμένει δε, και ο δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός. Η αξιωματική αντιπολίτευση συνεχίζει τη χαμηλή πτήση της ως προς τη λεγόμενη κυβερνησιμότητα (τρεις στους τέσσερις εξακολουθούν να θεωρούν τον ΣΥΡΙΖΑ ανέτοιμο για τη διακυβέρνηση της χώρας), ενώ περίπου έξι στους δέκα διαμηνύουν ότι δεν πρέπει να γίνουν εθνικές εκλογές ακόμη κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ επικρατήσει στις ευρωκάλπες.

ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. Την ίδια ώρα είναι εμφανές ότι το μεγάλο πρόβλημα για την κυβέρνηση παραμένει το αμετάβλητο κλίμα απαισιοδοξίας που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία για την οικονομία. Το 63,4% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η οικονομική κατάσταση θα επιδεινωθεί, ενώ το 62% αντιμετωπίζει αρνητικά την κυβερνητική προσπάθεια για έξοδο από την κρίση. Μέσα σε αυτό το σκηνικό, έξι στους δέκα αντιδρούν στο ενδεχόμενο απαγόρευσης της συμμετοχής της Χρυσής Αυγής στις εκλογές.