Στα 3,9 δισ. ευρώ αναμένεται να διαμορφωθεί το πρωτογενές πλεόνασμα σύμφωνα με τη μεθοδολογία της Eurostat, αφαιρουμένων των κεφαλαίων που δόθηκαν στις τράπεζες, είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας τη Δευτέρα το βράδυ στη Βουλή και απαντώντας εμμέσως στην αμφισβήτηση του πρωτογενούς πλεονάσματος από τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας Βάλτερ Ραντερμάχερ, το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Ο κ. Σταϊκούρας, ο οποίος θα ανακοινώσει την Τρίτη το μεσημέρι νεώτερα -αλλά όχι ακόμη οριστικά- αποτελέσματα εκτέλεσης του προϋπολογισμού , εξήγησε στους βουλευτές ότι το αποτέλεσμα που η ελληνική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με την τρόικα -το λεγόμενο πλεόνασμα «κατά πρόγραμμα»- είναι χαμηλότερο, καθώς δεν περιλαμβάνει έσοδα από επιστροφές κερδών των κεντρικών τραπεζών.

Ως προς αυτό, ο κ. Σταϊκούρας περιορίστηκε να επαναλάβει ότι θα είναι πάνω από 812 εκατ. ευρώ.

Αν προστεθούν τα κεφάλαια των τραπεζών, ωστόσο, προκύπτει έλλειμμα 8,3% του ΑΕΠ.

Ο κ. Σταϊκούρας άφησε αιχμές κατά του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κοινοβουλίου, η έκθεση του οποίου ήταν το θέμα της συζήτησης, επισημαίνοντας ότι συχνά έχει διαψευσθεί, όπως με την εκτίμησή του ότι θα χρειασθούν διορθωτικά μέτρα για το πρωτογενές πλεόνασμα, κάτι που τελικά δεν έγινε.