Να αρχίσει «μια ανοικτή συζήτηση» για την τύχη των Γλυπτών του Παρθενώνα που εκλάπησαν από τον λόρδο Ελγιν πριν από 200 χρόνια ζήτησε την Τρίτη, από το Λονδίνο όπου βρίσκεται, ο Τζορτζ Κλούνι.

Για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις ημέρες ο αμερικανός ηθοποιός αναφέρεται στο ζήτημα των ελληνικών μνημείων, ζητώντας την επιστροφή τους από τη Βρετανία.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη βρετανική πρωτεύουσα, ο Κλούνι ζήτησε να διεξαχθεί «μια ανοικτή συζήτηση» για το θέμα, σημειώνοντας ότι τόσο το Βατικανό όσο και το Μουσείο Γκετί έχουν επιστρέψει θησαυρούς της αρχαίας Ελλάδας που κατείχαν.

Ο Τζορτζ Κλούνι έθεσε το ερώτημα «κατά πόσον τα κομμάτια ενός έργου τέχνης πρέπει να ενώνονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

«Υπάρχουν ορισμένα κομμάτια που κοιτάς και σκέφτεσαι ότι ίσως είναι ακριβώς αυτό που πρέπει να γίνει» πρόσθεσε ο ηθοποιός.

Ο Κλούνι, ο οποίος παραχώρησε τη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της νέας ταινίας του με τίτλο «Μνημείων άνδρες» (The Monuments Men), είπε ότι δεν είχε σκοπό να προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων όταν, το περασμένο Σάββατο, απάντησε σε ερώτηση ελληνίδας δημοσιογράφου σχετικά με τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Οπως αποκάλυψε, μετά από τις επίμαχες δηλώσεις κάποιοι του είπαν ότι «ως Αμερικανός δεν μπορεί να καταλάβει αυτά τα ζητήματα».

Σε εκείνο το σημείο έσπευσε να παρέμβει ο συμπρωταγωνιστής του, ο Ματ Ντέιμον ο οποίος παίρνοντας σαφώς θέση υπέρ του Κλούνεϊ απέναντι στην πολεμική που δεχόταν από τους βρετανούς ρεπόρτερ, είπε: «Αυτή δεν θα πρέπει να είναι η σταθερή απάντηση των Βρετανών. Δεν είναι επιχείρημα το να πεις «είναι Αμερικανός, δεν καταλαβαίνει»».

Ο Μπιλ Μάρεϊ, ένας ακόμη πρωταγωνιστής του φιλμ, που επίσης συμμετείχε στη συνέντευξη Τύπου, προσέθεσε με νόημα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: «Είχαν μια πολύ ωραία διαμονή εδώ, σίγουρα. Αλλά το Λονδίνο ασφυκτιά από κόσμο. Υπάρχει αρκετός χώρος στην Ελλάδα».

Και συνέχισε: «Η Αγγλία θα μπορούσε να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας: να αφήσει την τέχνη να επιστρέψει εκεί απ’ όπου ήρθε». Και με αυτή την απαράμιλλη ειρωνεία του προσέθεσε: «Η Ελληνες δεν υπήρξαν τίποτε άλλο παρά γενναιόδωροι. Θα μπορούν να σας τα δανείζουν κάθε τόσο».

Οι αρχικές δηλώσεις και οι αντιδράσεις

Το περασμένο Σάββατο, μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, ο Τζορτζ Κλούνι, ερωτώμενος από τη συντάκτρια του ιστότοπου MoveIt Ελίζα Χριστοδουλίδη αν η Ελλάδα θα πρέπει να διεκδικήσει τα ιστορικά μνημεία της, είχε δηλώσει:

«Εχετε πολύ καλά επιχειρήματα για να στηρίξετε το αίτημα της επιστροφής στην Ελλάδα. Ισως δεν θα ήταν κακό να επιστρέφονταν. Νομίζω ότι είναι μια καλή ιδέα. Πιστεύω ότι θα ήταν ένα πολύ δίκαιο και πολύ ωραίο πράγμα. Ναι, νομίζω ότι είναι αυτό που πρέπει να κάνει (η Βρετανία»).

Ο υπουργός Πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος απέστειλε ευχαριστήρια επιστολή στον Τζορτζ Κλούνι, ενώ το ΠΑΣΟΚ επιτέθηκε στον υπουργό, κάνοντας λόγο για «δήθεν δηλώσεις Κλούνι».