Στο Μεξικό τα πράγματα έχουν ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Τα καρτέλ των ναρκωτικών λειτουργούν σαν κράτος εν κράτει, παίρνοντας τον έλεγχο ολόκληρων περιοχών και τρομοκρατώντας τους πολίτες με απαγωγές, βιασμούς και δολοφονίες. Κάποιοι Μεξικανοί, σύγχρονοι «βιτζιλάντες», πήραν τα όπλα και δημιούργησαν ομάδες αυτοπροστασίας.

Ο Χοσέ Μανουέλ Μιρέλες είναι μεξικανός γιατρός και αρχηγός μιας ομάδας παραστρατιωτικών οργανώσεων για την «αυτοάμυνα» εναντίον του καρτέλ των «Ιπποτών του Ναού» στην Πολιτεία Μιτσοακάν του Μεξικού. Το καρτέλ αυτό ουσιαστικά ελέγχει όλο το Μιτσοακάν - τα μέλη του απαιτούν πληρωμές για «προστασία» από τους τοπικούς επιχειρηματίες αλλά και από κατοίκους και τρομοκρατούν όσους μένουν στην ύπαιθρο, διαλαλώντας ότι κόβουν τα άκρα και κρεμούν δημόσια όσους αρνούνται να τους πληρώσουν. Επειτα από πολλές απαγωγές, βιασμούς, ακρωτηριασμούς και δολοφονίες, οι κάτοικοι δεν άντεξαν άλλο. Εδώ και έναν χρόνο αποφάσισαν να πάρουν τον νόμο στα χέρια τους, μια και οι ομοσπονδιακές Αρχές δεν έκαναν τίποτε για να τους γλιτώσουν από αυτό το καθεστώς τρομοκρατίας.

Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΩΝ ΟΠΛΩΝ. Ο 56χρονος Μιρέλες και άλλοι ξεκίνησαν τις ομάδες αυτοάμυνας και προσπάθησαν να διώξουν τα μέλη του καρτέλ με τον μόνο τρόπο που μπορούσαν να καταλάβουν: με τη δύναμη των όπλων. Ξεσηκώθηκαν εναντίον του συνδικάτου του εγκλήματος, συγκρούστηκαν μαζί τους και άρχισαν να τους διώχνουν από πόλεις και χωριά χρησιμοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να γνωστοποιήσουν τις καταγγελίες τους ότι οι τοπικές αλλά και οι ομοσπονδιακές Αρχές είναι τόσο διεφθαρμένες από την επιρροή των καρτέλ, ώστε δεν κάνουν τίποτε για να προστατέψουν τους πολίτες.
Ο Μιρέλες εμφανίστηκε ως σημαντική φιγούρα μέσα στις τάξεις αυτής της άτυπης πολιτοφυλακής, καθώς ομάδες που έφτιαξαν οι πολίτες για την αυτοάμυνά τους συγκρούονταν με τα μέλη του καρτέλ στο Απατζινγκάν και άλλες περιοχές κατά μήκος των ακτών του Μιτσοακάν. Αποφάσισε να ενταχθεί στις τάξεις των ομάδων αυτοάμυνας μετά την απαγωγή του από το καρτέλ, μέλη του οποίου δολοφόνησαν και αρκετούς συγγενείς του. Ολα αυτά τον οδήγησαν να πάρει το όπλο για να προστατέψει την κοινότητά του στο Τεπαλκατεπέκ. Ο Μιρέλες, αφότου έκανε φυλακή για παραγωγή μαριχουάνας το 1988, ταξίδεψε στις ΗΠΑ όπου εργάστηκε ως κοινωνικός ακτιβιστής, προσφέροντας τις ιατρικές φροντίδες του σε φτωχούς και μετανάστες επί δέκα χρόνια. Αμα τη επιστροφή του έβαλε υποψηφιότητα για τη Γερουσία του Μεξικού το 2006. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι η φυλάκισή του το 1988 δεν ήταν για διακίνηση ναρκωτικών αλλά για ρύπανση και επειδή εργαζόταν ως γιατρός στο Μιτσοακάν χωρίς να έχει πάρει την επίσημη άδεια εργασίας από την πολιτεία.
Στις 4 Ιανουαρίου 2014 τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια ενός αεροπορικού δυστυχήματος, καθώς ταξίδευε προς την πόλη Χουάνκα, απ' όπου οι ομάδες αυτοάμυνας πρόσφατα είχαν εκδιώξει τα καρτέλ. Αναγκάστηκαν να καταφύγουν στη λύση του αεροσκάφους επειδή στον κεντρικό δρόμο της περιοχής του Απατζινγκάν διεξάγονταν μάχες μεταξύ των μελών των καρτέλ και της ομοσπονδιακής αστυνομίας. Ο Μιρέλες βρισκόταν μαζί με άλλο ένα ηγετικό στέλεχος των «βιτζιλάντε» όταν την ώρα της πτήσης δέχθηκαν ένα τηλεφώνημα που τους προειδοποιούσε ότι μέλη του καρτέλ περίμεναν το αεροπλάνο να προσγειωθεί στη Χουάνκα, αποφασισμένοι να τους δολοφονήσουν. Ο πιλότος του μονοκινητήριου άλλαξε πορεία, όμως το αεροσκάφος συνετρίβη λίγο αργότερα. Ο πιλότος σκοτώθηκε ενώ ο Μιρέλες και ο άλλος επιβάτης τραυματίστηκαν σοβαρά, αλλά γλίτωσαν. Ο Μιρέλες υπέστη σοβαρό τραυματισμό: σαράντα βίδες τοποθετήθηκαν για να συγκρατήσουν το σαγόνι του, το μισό κεφάλι του είναι παράλυτο, ο ένας πνεύμονάς του υπέστη σοβαρή ζημιά. Οι ομοσπονδιακές Αρχές αργότερα τον μετέφεραν σε νοσοκομείο της Πόλης του Μεξικού για μεγαλύτερη ασφάλεια.
Δύο εβδομάδες αργότερα η μεξικανική κυβέρνηση ξεκίνησε προσπάθειες να ελέγξει την κλιμακούμενη βία στο Μιτσοακάν στέλνοντας μονάδες του στρατού εναντίον των καρτέλ, αλλά και εναντίον των παραστρατιωτικών οργανώσεων. Αρχικά είδε το φως της δημοσιότητας ένα βίντεο του Μιρέλες στο οποίο εμφανιζόταν να προτρέπει τις ομάδες αυτοάμυνας να παραδώσουν τα όπλα τους και να συνεργαστούν με τον στρατό. Λίγο αργότερα, όμως, εμφανίστηκε ένα άλλο βίντεο του Μιρέλες, στο οποίο δηλώνει ότι οι ομάδες αυτοάμυνας δεν πρέπει να αφήσουν τα όπλα έως ότου ο στρατός πάρει τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια της περιοχής, περιορίζοντας τη δράση των «Ιπποτών του Ναού», μεταξύ των οποίων τη σύλληψη ή τη δολοφονία των ηγετών του καρτέλ: του Σερβάντο Γκόμεζ Μαρτίνεζ, γνωστού ως «Τούτα», του Ναζάριο Μορένο Γκονζάλεζ, γνωστού ως «Τσάγιο», του Ενρίκε Πλανκάρτε Σολίς «Κίκε» και του Ντιονίσιο Λόγια Πλανκάρτε με το παρατσούκλι «Τίο Νάτσο». Ο Μιρέλες κατήγγειλε ότι το πρώτο βίντεο ήταν αποτέλεσμα του αιτήματος κυβερνητικών αξιωματούχων να διαβάσει ένα μήνυμα γραμμένο από εκείνους, το οποίο μετέπειτα επεξεργάστηκαν στο μοντάζ και το έκαναν να φαίνεται σαν να επρόκειτο για δική του άποψη. Ο υπουργός Εσωτερικών του Μεξικού Μιγκέλ Οσόριο Τσονγκ αρνήθηκε ότι η κυβέρνηση είχε οποιονδήποτε τέτοιο ρόλο.
Η ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΟΥ ΕΛ ΤΟΡΟ. Σήμερα ο Μιρέλες βλέπει με σκεπτικισμό την πρόταση της κυβέρνησης που ζητεί τον αφοπλισμό των ομάδων αυτοάμυνας με αντάλλαγμα το κράτος να κάνει εκείνο που έπρεπε να έχει κάνει από την αρχή: να παρέμβει με τις δυνάμεις ασφαλείας για να προστατέψει τους πολίτες του Μιτσοακάν. «Πρόκειται για θέατρο», καταγγέλλει. «Κανείς δεν πρόκειται να μας αφοπλίσει». Και αποκαλύπτει ότι τον τελευταίο χρόνο η πολιτική ηγεσία στην Πολιτεία του Μιτσοακάν όχι μόνο δεν τους βοήθησε, αλλά έβαλε εμπόδια και ουσιαστικά τους πολέμησε «ακόμα και πιο πολύ από το καρτέλ. «Τώρα μόνο να ελπίζουμε μπορούμε ότι το κράτος θα κάνει τη δουλειά του και δεν θα μείνει στις διακηρύξεις». Ποιο θα ήταν κατά την άποψή του ένα σημάδι που θα έδειχνε ότι η κυβέρνηση εννοεί αυτά που λέει; «Η σύλληψη του αρχηγού του καρτέλ, του περίφημου Ελ Τόρο. Ηταν ο άνθρωπος που τρομοκρατούσε όλο το Τεπαλκατεπέκ. Μια φορά βίασε πέντε γυναίκες σε ένα σπίτι και ποτέ κανένας αστυνομικός δεν τον κυνήγησε».
Τον τελευταίο καιρό κυκλοφορούν φήμες ότι οι κάτοικοι και άλλων Πολιτειών του Μεξικού, που ζουν υπό τον τρόμο των καρτέλ, ζήτησαν βοήθεια από τον Μιρέλες και τους συντρόφους του για να αυτοοργανωθούν και να προσπαθήσουν οι ίδιοι να υποκαταστήσουν τις κρατικές δομές που δεν λειτουργούν - είτε λόγω ανικανότητας είτε λόγω διαφθοράς. «Ηρθαν σε εμάς και από τη Βερακρούς, και από την Οαχάκα, και το Ζακατέκας, το Γκερέρο και άλλες περιοχές. Θα τους βοηθήσουμε. Δεν στεκόμαστε απέναντι στο κράτος. Το μόνο που ζητάμε είναι να κερδίσουμε το δικαίωμα σε μια ειρηνική ζωή».
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από