Πονοκέφαλο έχουν προκαλέσει στα δύο μεγάλα κόμματα οι υποψηφιότητες ενόψει δημοτικών και περιφερειακών εκλογών. Αναστάτωση επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ με την περίπτωση του Θόδωρου Καρυπίδη, ενώ γκρίνιες εξακολουθούν να υπάρχουν και για την υποψηφιότητα Βουδούρη στην Πελοπόννησο.

Ανάλογο κλίμα κυριαρχεί και στη ΝΔ, μετά την προχθεσινή κίνηση του νυν περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για την περιφέρεια χωρίς να περιμένει το κομματικό χρίσμα, ενώ δυστοκία εξακολουθεί να καταγράφεται ως προς τις τελικές επιλογές του κόμματος για τους Δήμους Αθηναίων και Θεσσαλονίκης.

Με τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών, που κατατέθηκε χθες, οριστικοποιήθηκε στο μεταξύ πως θα συμπέσει ο δεύτερος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών με τις ευρωεκλογές. Αυτό σημαίνει πως ο πρώτος γύρος για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές θα γίνει στις 18 Μαΐου ενώ στις 25 Μαΐου θα διεξαχθεί ο δεύτερος γύρος και η αναμέτρηση για το Ευρωκοινοβούλιο.

Σε ό,τι αφορά τους ετεροδημότες, παραμένει τελικά σε ισχύ η δυνατότητα να ψηφίσουν για τις ευρωεκλογές στον τόπο διαμονής τους εφόσον εγγραφούν σε ειδικούς καταλόγους έως τις 15 Μαρτίου. Αντιθέτως, για τις εκλογές της Αυτοδιοίκησης δεν υπάρχει τέτοια πρόβλεψη και θα πρέπει να μεταβούν στον τόπο όπου είναι εγγεγραμμένοι.

Με τις προωθούμενες διατάξεις γίνεται προσαρμογή και στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και προβλέπεται κατάργηση του δικαιώματος ψήφου κατά τις δημοτικές εκλογές σε νόμιμους αλλοδαπούς, αλλά και στους πολίτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών (Ισλανδίας, Λίχτενσταϊν, Νορβηγίας, Ελβετίας).