Γραμμή άμυνας για τον υποψήφιο περιφερειάρχη Πελοποννήσου Οδυσσέα Βουδούρη επιχειρεί να στήσει τώρα η Κουμουνδούρου, καθώς η απόσυρση της στήριξης στον Θόδωρο Καρυπίδη για τη Δυτική Μακεδονία δεν σταμάτησε τις εσωτερικές αντιδράσεις. «Να τελειώνουμε σήμερα και με τους δύο» απαίτησαν στη συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας.

Η Κουμουνδούρου επιχείρησε ένα βελούδινο διαζύγιο με τον καναλάρχη της Κοζάνης, μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, παρότι είναι δεδομένο ότι επιμένει στην υποψηφιότητά του. Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε για την απόσυρση της στήριξης στο πρόσωπό του, ήταν φανερή η προσπάθεια υποβάθμισης της ακραίας ρητορικής του.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας αρκετά στελέχη έθεσαν θέμα κυρίως για τον Οδ. Βουδούρη επειδή έχει υπερψηφίσει το Μνημόνιο –και δευτερευόντως για τον Θοδ. Καρυπίδη, εκτιμώντας ότι πέραν των σχολίων του για Χρυσή Αυγή και «εβραϊκές συνωμοσίες», οι πολιτικές διαφορές μαζί του είναι ήσσονος σημασίας!

Ο ΠΑΝΤΟΣ ΚΑΙΡΟΥ. Eίναι χαρακτηριστικό ότι ο Παναγιώτης Λαφαζάνης χαρακτήρισε τον Θ. Καρυπίδη «παντός καιρού, απολιτίκ αντιμνημονιακό υποψήφιο». Ομως, αλλά μέλη της Γραμματείας –από διάφορες τάσεις –είπαν ότι η υποψηφιότητά του είχε θετική απήχηση σε τμήματα του ΣΥΡΙΖΑ στη Δυτική Μακεδονία (για παράδειγμα, στη Φλώρινα).

Τη μάχη για την διάσωση του κ. Οδυσσέα Βουδούρη ανέλαβε κυρίως ο έμπειρος γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Νίκος Βούτσης. «Είναι η επιτομή ενός πολιτικού ανοίγματος για τη φάση που βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ και ελπίζουμε να ακολουθηθεί και από άλλες κινήσεις ανάλογες. Προσωπικά, θα ήθελα να γίνουν πιο τολμηρά βήματα» είχε δηλώσει νωρίτερα στον Βήμα FM.
Ωστόσο, τα στελέχη Αριστερής Πλατφόρμας, αλλά και μέλη της εσωκομματικής πλειοψηφίας θέτουν ζήτημα τόσο για τη γενικότερη πολιτική του στάση ως βουλευτού του ΠαΣοΚ και στη συνέχεια της ΔΗΜΑΡ όσο και για παλαιότερες δηλώσεις του.

«Είναι πιο επικίνδυνος ένας σύμμαχος που έχει μια ανεύθυνη στάση παρά ένας δηλωμένος αντίπαλος» διαπίστωνε το 2012 ο κ. Βουδούρης. Και εξήγησε τι εννοούσε ως εξής: «Δεν κάνουμε έναν διμέτωπο αγώνα. Κάνουμε έναν αγώνα εναντίον της πολιτικής που μας έφερε εδώ πέρα. Ταυτόχρονα όμως πρέπει να καταγγείλουμε και να καταπολεμήσουμε με τον πιο σαφή τρόπο την ανεύθυνη πολιτική του κ. Τσίπρα και της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι πάρα πολύ σημαντικό, γιατί αυτή η ανεύθυνη στάση δεν βάζει μόνο σε κίνδυνο την Αριστερά ολόκληρη, αλλά βάζει επίσης σε κίνδυνο –από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα ποσοστό που του επιτρέπει να προσβλέπει σε μια κυβερνητική πορεία –ολόκληρη τη χώρα. Αυτή λοιπόν τη διαπίστωση είναι πολύ σημαντικό να την πούμε και να την πούμε με αυτήν την απόχρωση την οποία σας περιέγραψα».

ΑΛΥΣΙΔΩΤΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ. Η παραπάνω τοποθέτηση έχει δημιουργήσει σφοδρό κύμα αντιδράσεων για την υποψηφιότητά του, ενώ στην Κουμουνδούρου έχουν φτάσει μηνύματα ακόμα και για άρνηση κομματικών στελεχών να πλαισιώσουν το ψηφοδέλτιο εάν η ηγεσία επιμένει στην υποψηφιότητα.
Τις επόμενες ημέρες το θέμα Βουδούρη παραπέμπεται στις τοπικές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ στην Πελοπόννησο. Ο ίδιος ο γραμματέας του κόμματος, σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται να μεταβεί αύριο στην Καλαμάτα προκειμένου να υπερασπιστεί την υποψηφιότητα Βουδούρη. Ομως, κάποιες οργανώσεις –όπως η νομαρχιακή της Κορίνθου –έχουν ψηφίσει κατά της υποψηφιότητάς του.

Πέρα από τα πρόσωπα όμως, ολόκληρη η Αριστερή Πλατφόρμα των Π. Λαφαζάνη – Αντ. Νταβανέλλου και σημαντικά κομμάτια της πλειοψηφίας θέτουν θέμα για τις διαδικασίες επιλογής τους. Οπως έλεγε χαρακτηριστικά στέλεχος της μειοψηφίας «στην τελευταία Κεντρική Επιτροπή έγινε κομμάτια και θρύψαλα η πλειοψηφία».

Το τελευταίο, δηλαδή οι σφοδρότατη αντίδραση τμημάτων της πλειοψηφίας στη διαδικασία με την οποία επιλέχθηκαν οι υποψήφιοι –όπως εκφράστηκε από τους Πάνο Λάμπρου, Ρούντι Ρινάλντι, και τα μέλη της Νομαρχιακής Α’ Αθηνών (για την επιλογή του Γαβριήλ Σακελλαρίδη) –έχει δημιουργήσει νευρική κρίση στην ηγετική ομάδα.