Κατηγορηματικός ήταν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, αναφορικά με τις κυβερνητικές προθέσεις για τη μεταφορά Patriot και S-300 στην Ουκρανία από την Ελλάδα, ξεκαθαρίζοντας πως «δεν θα μεταφερθούν Patriot, δεν θα μεταφερθούν S-300».

Ο κ. Δένδιας, που συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, στη Θεσσαλονίκη, με την ιδιότητα – «με το άλλο μου ‘καπέλο’», όπως ο ίδιος είπε χαρακτηριστικά – του συντονιστή της προεκλογικής εκστρατείας της Νέας Δημοκρατίας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για τις ευρωεκλογές, αναφέρθηκε αρχικά σο διακύβευμα της 9ης Ιουνίου, λέγοντας πως αφορά καταρχήν στην ελληνική πορεία στην Ευρώπη, «μια πορεία η οποία έχει χαραχτεί και πρέπει να συνεχιστεί» και προσέθεσε πως αφορά όμως και την ίδια την Ευρώπη, όπου πρέπει «να αντιμετωπιστεί ο λαϊκισμός, ο ευρωσκεπτικισμός, πρέπει να αντιμετωπιστούν οι δυνάμεις αυτές οι οποίες μάχονται την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση», όπως είπε.

«Δεν θα μεταφερθούν Patriot και S-300»

Μετά το πέρας της συνάντησής του με τον περιφερειάρχη, ο Νίκος Δένδιας ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για τα δημοσιεύματα που επιμένουν ότι ενδέχεται να μεταφερθούν από τη χώρα μας οπλικά συστήματα στην Ουκρανία.

«Καταρχήν να ξεκαθαρίζουμε, δεν έχω ‘καπέλο’ για να το αλλάζω κάθε φορά, θα σας απαντήσω όμως ευθέως: Τοποθετήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αφού ενημερώθηκε από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Δεν θα μεταφερθούν Patriot, δεν θα μεταφερθούν S-300. Η χώρα δεν πρόκειται να στερηθεί αυτά τα οποία είναι απαραίτητα για την άμυνά της και την προστασία των καίριων συμφερόντων της πατρίδας μας. Νομίζω είναι καλό αυτό να το κλείσουμε», υπογράμμισε.

Και προσέθεσε πως το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι ένα κομβικό υπουργείο, «στο οποίο οι πόρτες είναι πάντα ανοιχτές για την ενημέρωση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, των πολιτικών αρχηγών, σε οτιδήποτε το αφορά», για να ξεκαθαρίσει, απαντώντας στα επικριτικά σχόλια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πως «δεν υπάρχει εθνική άμυνα της Νέας Δημοκρατίας, εθνική άμυνα ενός κόμματος, εθνική άμυνα άλλου κόμματος. Υπάρχει εθνική άμυνα, γι’ αυτό λέγεται εθνική. Είμαι πάντα στη διάθεση ενημέρωσης της Βουλής, των κομμάτων, για οτιδήποτε ειδικότερο χρειάζονται».

«Εξαιρετική επιτυχημένη επιχείρηση από τη φρεγάτα Ύδρα»

Ο Νίκος Δένδιας κλήθηκε να σχολιάσει, επίσης, την πρόσφατη εμπλοκή της φρεγάτας «Ύδρα», η οποία έπληξε δύο drones στον κόλπο του Άντεν.

«Υπήρξε μία εξαιρετικά επιτυχημένη επιχείρηση ανάσχεσης επίθεσης κατά εμπορικού πλοίου, γι’ αυτό πήγε το πλοίο εκεί», σημείωσε ο υπουργός Άμυνας, τονίζοντας πως «ξέρουμε ότι το προσωπικό μας επιχειρεί σε ζώνη κινδύνου. Το είχα πει από την αρχή. Είχα πάει στην ‘Ύδρα’ την ώρα που επιχειρούσε».

Για να προσθέσει πως «χρειάζεται την απόλυτη στήριξη της ελληνικής κοινωνίας, αλλά επίσης – μην κοροϊδευόμαστε και σε αυτό – το πλήρωμα αποκτά ανεκτίμητη εμπειρία σε πραγματικές συνθήκες, όπως και η συστοιχία Patriot που έχουμε στην ευρύτερη περιοχή».

Τέλος, παρότι «δεν με ρωτήσατε», όπως είπε, ανέφερε καταληκτικά: «θέλω να επιβεβαιώσω ότι αν η Γαλλία, το προφορικό αίτημα για την παροχή Crotale για την προστασία του Παρισιού κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το διατυπώσει εγγράφως, η χώρα μας θα συναινέσει. Αλίμονο εάν εμείς, η χώρα που έχει υπογράψει – θυμίζω – Αμυντική Συμφωνία με τη Γαλλική Δημοκρατία, δεν βοηθήσει στους Ολυμπιακούς Αγώνες, που εκπροσωπούν ό,τι το ελληνικό στον κόσμο αυτό».