Πυρά κατά του Βλαντίμιρ Πούτιν και των αμφιλεγόμενων νόμων της Μόσχας περί ομοφυλοφιλίας και βλασφημίας εξαπολύουν με ανοιχτή επιστολή τους στη βρετανική εφημερίδα The Guardian, περισσότεροι από 200 συγγραφείς από όλον τον κόσμο, μεταξύ αυτών ο Ορχάν Παμούκ, o Τζόναθαν Φράνζεν και ο Σαλμάν Ρούσντι.

Στην επιστολή τους, που δημοσιεύεται μία ημέρα πριν από την τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι, οι συγγραφείς τονίζουν ότι οι νόμοι που ψηφίστηκαν πρόσφατα στη Ρωσία «θέτουν σε κίνδυνο τους συγγραφείς».

Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, απαγορεύεται η προώθηση της «μη παραδοσιακής σεξουαλικότητας» στους ανήλικους, κάτι που ερμηνεύεται ως ανοιχτή επίθεση στα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων, μεταξύ άλλων και εξαιτίας της χαλαρής διατύπωσης που αφήνει ανοιχό σε ερμηνεία το περιεχόμενο της διάταξης, όπως επισημαίνεται.

Στο στόχαστρο των συγγραφέων βρίσκεται και άλλος νόμος που επιτρέπει την φυλάκιση για «προσβολή θρησκευτικού αισθήματος».

«Ως συγγραφείς και καλλιτέχνες, δεν μπορούμε να καθόμαστε άπραγοι καθώς βλέπουμε τους συναδέλφους μας συγγραφείς και δημοσιογράφους να φιμώνονται και να κινδυνεύουν με δίωξη και συχνά με δραστική τιμωρία, απλώς και μόνο επειδή εξέφρασαν τις σκέψεις τους. Μια υγιής δημοκρατία πρέπει να ακούει τις ανεξάρτητες φωνές όλων των πολιτών. Η παγκόσμια κοινότητα πρέπει να ακούσει και να εμπλουτιστεί από τις διαφορετικές απόψεις στην Ρωσία. Γι’ αυτό ζητάμε από τις ρωσικές αρχές να αποσύρουν αυτούς τους νόμους που στραγγαλίζουν τον ελεύθερο λόγο».

Ο Σάλμαν Ρούσντι δήλωσε στον Guardian ότι αυτή η εκστρατεία ήταν απίστευτα σημαντική για τους Ρώσους συγγραφείς, τους καλλιτέχνες και τους πολίτες.

«Η θηλιά που έχει βάλει η Ρωσική Ομοσπονδία στην ελευθερία της έκφρασης είναι βαθύτατα ανησυχητική και πρέπει να αντιμετωπιστεί ώστε να υπάρξει μια υγιής δημοκρατία στην Ρωσία».

Μεταξύ αυτών που υπογράφουν την επιστολή είναι και βραβευμένοι με Νόμπελ, όπως ο Γκίντερ Γκρας και ο Ορχάν Παμούκ.