Νέα «μαύρη τρύπα» 383 χιλιάδων ευρώ (από τα 2,2 εκατ. ευρώ του ΕΣΠΑ) στα ταμεία του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) κατήγγειλε σήμερα η υφυπουργός Υγείας Ζέτα Μακρή, ενώ από τον έλεγχο του Σώματος των Επιθεωρητών Υγείας (ΣΕΥΥΠ), προέκυψε παντελής έλλειψη αποδείξεων και παραστατικών για περίπου 10 εκατ. ευρώ.

Η νέα «τρύπα» στον ΟΚΑΝΑ αφορά πρόγραμμα οργάνωσης μονάδας υποκατάστασης στις γυναικείες φυλακές του Κορυδαλλού και της Πάτρας, ύψους 2,2 εκατ. ευρώ.

Οπως κατήγγειλε η υφυπουργός, «η πρώην πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Μένη Μαλλιώρη, είχε προχωρήσει σε προσλήψεις προσωπικού αλλά και σε αγορά εξοπλισμού, χωρίς όμως να υπάρχει το προαπαιτούμενο νομικό πλαίσιο για την υλοποίηση του προγράμματος, δηλαδή μια κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών υγείας και δικαιοσύνης».

Μάλιστα, από τα 2,2 εκατ. ευρώ του προγράμματος, έχουν εκταμιευθεί 383.000 ευρώ, χωρίς να υπάρχουν παραστατικά για τη δαπάνη τους. Και αυτό το οικονομικό ζήτημα έρχεται να προστεθεί στα αλλά δυο που καταγράφηκαν στον οργανισμό επί διοίκησης Μαλλιώρη. Για το θέμα αυτό, η υφυπουργός αναμένεται να καταθέσει αύριο στον εισαγγελέα.

Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε και η έρευνα της ΣΕΥΥΠ που αφορά στη σύμβαση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) με τον ΟΚΑΝΑ. Οι δυο φορείς είχαν συμφωνήσει στη δημιουργία μονάδων του ΟΚΑΝΑ στα δημόσια νοσοκομεία με τη χρηματοδότηση του ΚΕΕΛΠΝΟ. Ωστόσο, ο ΟΚΑΝΑ δαπάνησε το ποσό των 10 εκατ. ευρώ χωρίς να αποδώσει τα σχετικά παραστατικά.

Οι επιθεωρητές διαπιστώνουν, εκτός από την παντελή έλλειψη αποδείξεων και παραστατικών, ότι η εισροή χρημάτων γινόταν μέσω μόνο ενός λογαριασμού, γεγονός, που όπως επισήμανε η υφυπουργός, «καθιστά δυσχερή αν όχι αδύνατο τον οικονομικό έλεγχο για την ιχνηλατήση των 10 εκατ ευρώ».