Είναι απλά μια διαφήμιση. Που ναι μεν θα παίξει στην πιο «ακριβή» θέση της αμερικανικής τηλεόρασης, στο διάλειμμα του Super Bowl, του αυριανού τελικού στο αμερικανικό ποδόσφαιρο, αλλά (στην αρχική της μορφή) προκαλούσε άμεσα τους δύο παγκόσμιους γίγαντες στην αγορά των αναψυκτικών. Πέρα όμως από τον πόλεμο της αγοράς, η διαφήμιση της ισραηλινής εταιρείας SodaStream, στην οποία πρωταγωνιστεί η Σκάρλετ Γιόχανσον, πήρε πολιτικές διαστάσεις καθώς οδήγησε την ηθοποιό να παραιτηθεί από τον ρόλο της ως πρέσβειρας της Oxfam, ρόλο που είχε αναλάβει από το 2007.

Η βρετανική οργάνωση θεώρησε ασυμβίβαστη τη διαφήμιση με τον ανθρωπιστικό της ρόλο επειδή η ισραηλινή εταιρεία λειτουργεί εργοστάσιο στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, μέσα σε έναν ισραηλινό οικισμό. H Oxfam αντιτίθεται σε κάθε είδους εμπόριο με τους ισραηλινούς οικισμούς που χτίστηκαν σε γη η οποία κατακτήθηκε στη διάρκεια του πολέμου του 1967. Εκτοτε το Ισραήλ έχει αποσυρθεί από το μεγαλύτερο μέρος της Δυτικής Οχθης βάσει μιας σειράς ειρηνευτικών συμφωνιών, όμως πολλοί οικισμοί παραμένουν, μεταξύ των οποίων και ο Μααλέ Αντουμίν, όπου βρίσκεται το εργοστάσιο της εταιρείας αναψυκτικών.

Αντιδρώντας στις έντονες επικρίσεις η 29χρονη σταρ του Χόλιγουντ ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την Oxfam έπειτα από επτά χρόνια συνεργασίας, λέγοντας ότι υποστηρίζει το εμπόριο και «την κοινωνική αλληλεπίδραση μεταξύ ενός δημοκρατικού Ισραήλ και της Παλαιστίνης. Η εταιρεία SodaStream είναι μια εταιρεία που έχει δεσμευτεί όχι μόνο για την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και για το χτίσιμο μιας γέφυρας προς την ειρήνη, υποστηρίζοντας τη συνεργασία Ισραηλινών και Παλαιστινίων». Πρόσθεσε μάλιστα σκωπτικά, μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε, ότι «όπως και η πλειοψηφία των ηθοποιών, η πραγματική μου δουλειά είναι να σώσω τον κόσμο».

Η αντιπαράθεση αυτή έρχεται σε μια ευαίσθητη χρονική στιγμή για τις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων που γίνονται με τη μεσολάβηση της αμερικανικής κυβέρνησης. Ισραηλινοί αξιωματούχοι φοβούνται ότι εάν οι συνομιλίες αποτύχουν, το κίνημα που ζητά το οικονομικό μποϊκοτάζ του Ισραήλ και των οικισμών του ίσως μεγαλώσει. Μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ Γιαΐρ Λαπίντ προειδοποίησε ότι η χώρα του αντιμετωπίζει «την πιθανότητα ενός ευρωπαϊκού μποϊκοτάζ, πιθανότατα μερικού, που θα οδηγήσει την ισραηλινή οικονομία σε συρρίκνωση, την οποία κάθε ισραηλινός πολίτης θα αισθανθεί στην τσέπη του».

Ο πρόεδρος της εταιρείας SodaStream Νταν Μπιρνμπάουμ, απέρριψε μια πιθανή εκστρατεία μποϊκοτάζ. «Απ’ όσο γνωρίζω, δεν έχουμε χάσει ούτε έναν απλό πελάτη» είπε. «Το μόνο αποτέλεσμα μέχρι στιγμής των όσων έγιναν, είναι να αυξηθεί η αναγνωρισιμότητα του προϊόντος μας, καθώς όλοι μιλούν για τη SodaStream». Η εταιρεία απασχολεί τόσο παλαιστίνιους όσο και ισραηλινούς εργαζομένους και υποστηρίζει πως το εργοστάσιό της προσφέρει ένα πρότυπο ειρηνικής συνεργασίας, όμως οι ισραηλινοί οικισμοί στη Δυτική Οχθη του Ιορδάνη θεωρούνται παράνομοι βάσει του διεθνούς δικαίου.

Από την πλευρά της η οργάνωση αναφέρει σε δήλωσή της: «Η Oxfam αποδέχθηκε την απόφαση της Σκάρλετ Γιόχανσον να αποχωρήσει. Ο ρόλος της κ. Γιόχανσον στην προώθηση της εταιρείας SodaStream είναι ασυμβίβαστος με τον ρόλο της ως παγκόσμιας πρεσβευτού μας. Η Oxfam πιστεύει πως επιχειρήσεις όπως η SodaStream που λειτουργούν σε οικισμούς, εντείνουν τη συνεχιζόμενη φτώχεια και την άρνηση των δικαιωμάτων των παλαιστινιακών κοινοτήτων, για τις οποίες εργαζόμαστε ώστε να τις υποστηρίξουμε. Είναι αδύνατο να αγνοηθεί το ισραηλινό σύστημα παράνομων διακρίσεων, κατασχέσεων γης, κλοπής φυσικών πόρων και υποχρεωτικού εκτοπισμού Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, όπου είναι εγκατεστημένη η εταιρεία SodaStream».