«Η ροκ μουσική δεν παράγει πια πολιτισμό». Βαριά κουβέντα, ιδιαίτερα μάλιστα όταν βγαίνει από το στόμα του Μπρους Σπρίνγκστιν. Το «Αφεντικό», που αυτές τις ημέρες βρίσκεται στη Νότια Αφρική για περιοδεία, μιλάει έξω από τα δόντια! Κάνει τον απολογισμό τής 40χρονης καριέρας του και θυμάται τον Νέλσον Μαντέλα αφιερώνοντάς του το τραγούδι «We are alive».

Ο ροκάς ξεκίνησε την τουρνέ έχοντας στις αποσκευές του τραγούδια από τον τελευταίο του δίσκο «High hopes» (ο 18ος της καριέρας του, που βρίσκεται στο No 1 σε περισσότερες από 17 χώρες του κόσμου). Από τη Νότια Αφρική, λοιπόν, μιλάει στην ιταλική εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα» και υπενθυμίζει ότι «η ροκ μουσική δεν μπορεί να κινητοποιήσει όπως παλιά. Αυτό γινόταν στο παρελθόν, όχι τώρα πια». Ο σουπερστάρ της διεθνούς μουσικής σκηνής «χρεώνει» αυτή την αλλαγή στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σήμερα οι κοινωνίες: «Τα προβλήματα έχουν γίνει πολύ πιο περίπλοκα και δύσκολα μπορούν να συνοψισθούν σε ένα τραγούδι. Βέβαια υπάρχουν καλλιτέχνες, κυρίως από τον χώρο του χιπ – χοπ, οι οποίοι έχουν κοινωνικές και πολιτικές αναφορές στα κομμάτια τους».

Είναι η δεύτερη φορά που πατάει το πόδι του στην Αφρική, αφού πριν από 25 χρόνια ο Μπρους Σπρίνγκστιν και η μπάντα του είχαν εμφανιστεί εκεί συμμετέχοντας στην καμπάνια της Διεθνούς Αμνηστίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η οποία τον είχε φέρει και στην Αθήνα για τη μοναδική συναυλία που έχει δώσει σε ελληνικό έδαφος.

Τότε, βέβαια, λόγω του απαρτχάιντ, στη συναυλία που είχε δοθεί στη Ζιμπάμπουε το «Αφεντικό» είχε τραγουδήσει μπροστά σε ένα κοινό το οποίο αποτελούσαν μόνο λευκοί!

Ο σταρ της ροκ σκηνής στη συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα δεν παρέλειψε να μιλήσει για την κληρονομιά που άφησε ο πρώην ηγέτης της Νότιας Αφρικής και σύμβολο του αγώνα κατά του απαρτχάιντ Νέλσον Μαντέλα, αλλά και να εκμυστηρευτεί μια σκέψη του για τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Είναι υπέροχο να βρίσκομαι και πάλι εδώ λίγο μετά τον θάνατο του Νέλσον Μαντέλα, τη στιγμή που η χώρα βρίσκεται σε αυτή τη μεταβατική περίοδο. Και ίσως εδώ πρέπει να πω ότι ποτέ δεν είχα σκεφτεί ότι ένα αφροαμερικανό αγόρι θα μπορούσε να γίνει πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών» ομολογεί ο 64χρονος ροκ σταρ και συνεχίζει πλέκοντας τον ύμνο του εκλιπόντος νοτιοαφρικανού ηγέτη: «Δεν μπορώ να φανταστώ τη φρίκη που έζησε φυλακισμένος για 27 ολόκληρα χρόνια χωρίς ποτέ να φερθεί εκδικητικά. Ηταν μια θυσία που σίγουρα αποτελεί παράδειγμα για μίμηση. Δυστυχώς, δεν τον γνώρισα ποτέ και είναι ένα από τα πρόσωπα που με έχουν επηρεάσει. Οπως επίσης ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, ο Μάλκομ Χ και ο Ρόμπερτ Κένεντι. Ανδρες που έδωσαν τη ζωή τους επειδή ήθελαν να αλλάξουν τον κόσμο».