Θύελλες προκάλεσε χθες στη Γαλλία, ενόσω ο Φρανσουά Ολάντ ολοκλήρωνε τη διήμερη επίσκεψή του στην Τουρκία, δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Saarbrucker Zeitung» που θέλει τον Πέτερ Χαρτς, τον αρχιτέκτονα της περίφημης μεταρρυθμιστικής «Ατζέντας 2010» του Γκέρχαρντ Σρέντερ, να αναλαμβάνει χρέη συμβούλου του γάλλου προέδρου στην προσπάθεια πάταξης της ανεργίας. «Ο πρόεδρος κρύβεται πάντα στα φουστάνια της Ανγκελα Μέρκελ. Πρέπει να πάψει να παίρνει μαθήματα από άλλους» δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του αριστερού συνδικάτου CGT, Τιερί Λεπαόν.

Πρώην μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Volkswagen, ο Χαρτς επιφορτίστηκε το 2002 από τον Σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ με την παρουσίαση πακέτου μεταρρυθμίσεων της γερμανικής αγοράς εργασίας. Χάρη στην «Ατζέντα 2010», η Γερμανία κατάφερε να αποτινάξει τον τίτλο του «ασθενούς της Ευρώπης». Μεταξύ των μεταρρυθμίσεων που εφαρμόστηκαν, όμως, ήταν περικοπές των επιδομάτων ανεργίας καθώς και μεγαλύτερη ελαστικότητα στο ωράριο εργασίας –αρκετά για να ανησυχήσουν τα γαλλικά συνδικάτα. Σε ανακοίνωσή της, πάντως, η γαλλική προεδρία διέψευσε τις πληροφορίες ότι ο Χαρτς «εκτελεί ή θα αναλάβει χρέη συμβούλου», επιβεβαιώνοντας απλώς μία συνάντησή του με τον γάλλο πρόεδρο προ διμήνου.

Στο μεταξύ, μία ημέρα αφότου το υπουργείο Εργασίας της Γαλλίας δημοσιοποίησε στοιχεία που δείχνουν ότι τον Δεκέμβριο η χώρα κατέγραψε νέο ιστορικό ρεκόρ ανεργίας, ο Φρανσουά Ολάντ αναγνώρισε χθες μιλώντας ενώπιον της γαλλικής κοινότητας της Κωνσταντινούπολης ότι, παρά την υπόσχεση που είχε δώσει τον Σεπτέμβριο του 2012, «δεν καταφέραμε να μειώσουμε την ανεργία το 2013. Ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε, μεταξύ 2008 και 2012, κατά ένα εκατομμύριο και συνέχισε να αυξάνεται το 2013, κατά περισσότερο από 170.000. Είναι πολύ». Μόνο αν υπάρξει ανάπτυξη, επισήμανε, θα επέλθει μείωση της ανεργίας τους επόμενους μήνες.