Την ώρα που η Μυρτώ έδινε επί αμερικανικού εδάφους τον αγώνα της, τον περασμένο Νοέμβριο νεαροί εκπρόσωποι της ομογένειας, με τη 16χρονη Σοφία Λαμπροπούλου να πρωτοστατεί, κινητοποίησαν τον Ελληνισμό προς την κατεύθυνση συγκέντρωσης χρημάτων. Τον συσπείρωσαν προκειμένου να αγοραστεί ειδικό μηχάνημα (αξίας 25.000 δολαρίων), απαραίτητο για τη θεραπεία-επικοινωνία της Μυρτώς, αλλά και για να καλυφθούν και οι αυξημένες πλέον ανάγκες της οικογένειάς της ως προς τα νοσήλια, όπως και να τονωθεί το άτυχο κορίτσι και ψυχολογικά, με τις επισκέψεις συνομηλίκων της ομογενών.

Σε διάστημα λίγων εβδομάδων, έως την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, με τις προσφορές χιλιάδων ομογενών, αλλά και ιδιωτών από την Ελλάδα και άλλες χώρες, ο στόχος υπερκαλύφθηκε, αφού μαζεύτηκαν 125.000 δολάρια.

Εκτοτε, ωστόσο, η διαχείριση των χρηματικών αυτών δωρεών είχε ως αποτέλεσμα παρατράγουδα. Ειδικά από τη στιγμή που λάδι στη φωτιά έριξε δημοσίευμα ομογενειακής εφημερίδας, που άφηνε ερωτήματα – σκιές για τη μη άμεση εκταμίευση του ποσού που συγκεντρώθηκε και κατατέθηκε σε ειδικό λογαριασμό. Τον περασμένο Δεκέμβριο, μάλιστα, η μητέρα της Μυρτώς στράφηκε δημοσίως –προσέφυγε και στην αμερικανική Δικαιοσύνη –κατά της Ομοσπονδίας Ελληνοαμερικανικών Σωματείων Νέας Αγγλίας, την οποία νωρίτερα ο Γιάννης Παπαδομιχελάκης, πατέρας της 16χρονης, είχε ευχαριστήσει θερμά με επιστολή του «για την οργάνωση αυτής της τιτάνιας οικονομικής προσφοράς και προσφοράς αγάπης» προς το παιδί του, πλην όμως αργότερα και αυτός αναθεώρησε. Η κ. Κοτρώτσου δεν δίστασε έως και να αποδώσει στη 16χρονη Σοφία, που είχε την πρωτοβουλία να μαζευτούν χρήματα για τη Μυρτώ, ιδιοτελή κίνητρα –«για να μπει στο Χάρβαρντ με καλό βιογραφικό». Σε αποστροφή δε (προφανώς) του λόγου της, είπε και πως δεν επιθυμεί πλέον να λάβει τις χρηματικές αυτές δωρεές για τη Μυρτώ…

Στις 8 Ιανουαρίου, η οργάνωση Φίλοι της Μυρτώς έπαιρνε θέση, απαντούσε στις καταγγελίες περί οικονομικών ατασθαλιών που αιωρούνταν εις βάρος της Ομοσπονδίας. «Ούτε και αυτή ακόμα η λέξη κρίμα μπορεί να περιγράψει τα διαμειβόμενα ανάμεσα στη Μαρία Κοτρώτσου και της Ομοσπονδίας Ελληνοαμερικανικών Σωματείων Νέας Αγγλίας, με αφορμή τα συγκεντρωθέντα με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας χρήματα. Εν προκειμένω, η Ομοσπονδία από την αρχή διευκρίνισε δημόσια και προς πάσα κατεύθυνση ότι περιμένει να λάβει νοσήλια που δεν πληρώθηκαν από το ελληνικό κράτος για να διαθέσει το ποσό που συγκεντρώθηκε. Υπάρχει μια νόμιμη διαδικασία, η οποία θα ακολουθηθεί κατά γράμμα, προκειμένου να αποτραπεί οποιαδήποτε μη ενδεδειγμένη διαχείριση του ποσού…», αντέτεινε η σχετική ανακοίνωση.