Τρεις δικαστές και τέσσερις ένορκοι καλούνται σήμερα να αποδώσουν δικαιοσύνη για τη βάναυση κακοποίηση της Μυρτώς Παπαδομιχελάκη στην Πάρο, μια υπόθεση που άφησε άφωνο το πανελλήνιο. Ο κατηγορούμενος Αχμέτ Βακάς που μεταφέρθηκε στη Σύρο από τις φυλακές Γρεβενών έχει αποδεχθεί από την πρώτη στιγμή, σύμφωνα με τη δικηγόρο του Μαρούσα Πλατή, την ενοχή του. Παραδέχθηκε, δηλαδή, μία προς μία όλες τις κακουργηματικές κατηγορίες που του αποδίδονται: την εκ προθέσεως απόπειρα ανθρωποκτονίας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, τον βιασμό, τη ληστεία με ιδιαίτερα σκληρό τρόπο, καθώς και την (πλημμεληματική) παράνομη είσοδό του και παραμονή του στην Ελλάδα.

Το έγκλημά του εκείνο το απόγευμα της 22ας Ιουλίου 2012, την ώρα που η Μυρτώ περπατούσε αμέριμνη στην παραλία Χρυσή Ακτή της Πάρου απολαμβάνοντας τις διακοπές της με τη μητέρα και την αδελφή της, αποτυπώνεται με λεπτομέρειες στις 25 σελίδες του παραπεμπτικού βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Σύρου. Οπως έχει παραδεχθεί, μεταξύ των άλλων, και στην απολογία του ο κατηγορούμενος κατάφερε πολλαπλά χτυπήματα στο κορίτσι με μεγάλη πέτρα βάρους 5 κιλών, με την οποία χτύπησε το κεφάλι του παιδιού πάνω από το αριστερό μάτι. Προηγουμένως είχε αρπάξει τη Μυρτώ από τον λαιμό, στην προσπάθειά του να την κρύψει σε σχισμή στα βράχια με σκοπό να την κακοποιήσει.

Σε πρώτη φάση, τον περασμένο Οκτώβριο το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Σύρου τού επέβαλε ποινή φυλάκισης ενός έτους με τριετή αναστολή για ψευδή ανωμοτί κατάθεσή του σχετικά με την ηλικία του. Οπως ενημέρωσαν, άλλωστε, και επίσημα οι πακιστανικές Αρχές, το καλοκαίρι του 2012 όταν επιτέθηκε στη Μυρτώ δεν ήταν ανήλικος όπως ισχυριζόταν για να οδηγηθεί σε φυλακές ανηλίκων, αλλά είναι γεννημένος την Πρωτοχρονιά του 1991.

Η δίκη του Βακάς είχε αναβληθεί τον περασμένο Οκτώβριο (22/10) καθώς η Μαρία Κοτρώτσου, εκ των βασικών από τους συνολικά 13 μάρτυρες κατηγορίας, βρισκόταν στο θεραπευτήριο Σπόλτινγκ της Βοστώνης, διαρκώς στο πλευρό της κόρης της. Τότε ήταν που υπό τις αποδοκιμασίες των συγκεντρωμένων ο καθ’ ομολογίαν του δράστης –ο οποίος στην απολογία του δήλωσε «μεταμέλεια και συντριβή» και είπε πως δεν ζητά αναγνώριση κανενός ελαφρυντικού –είχε μεταφερθεί στο δικαστήριο φορώντας αλεξίσφαιρο γιλέκο και μάσκα στο πρόσωπο.

Τώρα και μέσω του δικηγόρου της Δημήτρη Κουσιουρή, η οικογένεια Παπαδομιχελάκη –και όχι μόνο –επιζητά την παραδειγματική τιμωρία του. «Μια καταδίκη πρέπει να υπάρξει για το παιδί όχι για μένα. Το παιδί δεν θα ξαναγίνει ποτέ όπως ήταν» ανέφερε με νόημα η μητέρα της Μυρτώς το περασμένο Σάββατο, κατά την άφιξή της στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Εκεί ήταν που με έκδηλη τη στενοχώρια της η κυρία Κοτρώτσου εξηγούσε ότι η επτάμηνη (από τον περασμένο Ιούνιο) νοσηλεία του παιδιού της στη Βοστώνη δεν απέφερε χαμόγελα για την κατάστασή του. Η προηγούμενη αισιοδοξία της τον περασμένο Νοέμβριο όταν έγραφε στο facebook για «πολύ μικρά βήματα βελτίωσης» και πως θα παλεύει «μέχρι τέλους για τις μεγάλες αλλαγές που έρχονται μέσα από τις μικρές», για την ώρα φαίνεται ότι παραμερίστηκε καθώς η λεπτή επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε η κόρη της στις 5 Δεκεμβρίου στο νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης δεν απέδωσε τα αναμενόμενα.

«Η Μυρτώ δεν είναι πολύ καλά. Περιμέναμε πολλά, αλλά δεν έγιναν» έφτασε να λέει τώρα και να προσδοκά πια σε ανατροπή της παρούσας κλινικής εικόνας του παιδιού της εντός συνόρων. Τον λόγο τώρα έχουν γιατροί και θεραπευτές σε εξειδικευμένο Κέντρο Αποκατάστασης και Αποθεραπείας (Animus) λίγο έξω από τη Λάρισα. Εκεί, δηλαδή, όπου ξεκίνησε από προχθές η μάχη ώστε να αντιμετωπιστούν οι βαρύτατες κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις αλλά και η βλάβη στη σπονδυλική στήλη της Μυρτώς. Για τον σκοπό αυτό έχει εκπονηθεί αναλυτικό πρόγραμμα αποκατάστασης, που περιλαμβάνει κινησιοθεραπεία, εντατική λογοθεραπεία-εργοθεραπεία και ψυχολογική υποστήριξη. «Τώρα που την είδαμε και από κοντά, διαπιστώνουμε ότι είναι καλύτερα από ό,τι περιμέναμε, συγκριτικά και με τα αποτελέσματα των εξετάσεων που έκανε στην Αμερική αλλά και με τον φάκελό της πιο πριν, από την παρακολούθησή της στον Ευαγγελισμό. Με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις μας, δηλαδή, η πρόγνωσή μας είναι καλή, αν αναλογιστεί κανείς και το μέγεθος της βλάβης που υπέστη» λέει στα «ΝΕΑ» η επιστημονική διευθύντρια του Κέντρου, φυσίατρος Κατερίνα Σαραμούρτση.