Υστερα από 16 χρόνια ο αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ ιμάμης Γκιουλέν, έλυσε τη σιωπή του, δίνοντας την πρώτη του συνέντευξη.

Μιλώντας στο BBC, ο Γκιουλέν αρνείται ότι η ρήξη με τον Ταγίπ Ερντογάν ήταν η αιτία για την μεγάλη δικαστική έρευνα σχετικά με το σκάνδαλο με τις μίζες που έχει εκθέσει το κυβερνών AKP στην Τουρκία.

«Δεν είχα καμία σχέση, οι εισαγγελείς έκαναν το καθήκον τους» λέει σε συνέντευξή του ο Γκιουλέν  που δεν φείδεται ειρωνείας για όσους από την κυβέρνηση Ερντογάν εμπλέκονται στο σκάνδαλο: «Προφανώς δεν ήξεραν ότι η διαφθορά και η δωροδοκία δεν έπαψαν να είναι ποινικά αδικήματα».

Ο Γκιουλέν ηγείται, από τις ΗΠΑ, του κινήματος «Χιζμέτ», που έχει μακρόχρονη παρουσία στην Τουρκία αλλά και στις τουρκικές κοινότητες πέραν των συνόρων. Η αντιπαράθεση του Ερντογάν με τον Γκιουλέν είχε ξεκινήσει όταν η τουρκική κυβέρνηση προώθησε αλλαγές στο πλαίσιο λειτουργίας των ιδιωτικών εκπαιδευτικών «φροντιστηρίων», που αποτελούν σκελετό του Χιζμέτ.

Πολλοί στην Τουρκία θεωρούν ότι το κίνημα, που έχει επιρροή σε σημαντικό τμήμα των στελεχών της κρατικής μηχανής, υποκίνησε τη δικαστική έρευνα. Μιλώντας στο βρετανικό BBC, ο Γκιουλέν το αρνήθηκε: «Δεν γνωρίζω ούτε το 0,1% των δικαστών και των εισαγγελέων, δεν έχω σχέση μαζί τους» είπε.

«Δεν θα μπορούσαν να πάρουν διαταγές από εμένα» είπε. Οι αξιωματούχοι (αρκετοί από τους οποίους έχουν απομακρυνθεί), συνέχισε «έκαναν απλώς το καθήκον τους, και προφανώς δεν γνώριζαν ότι η διαφθορά και η δωροδοκία έπαψαν να είναι αδικήματα».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από