Αλλοι τέσσερις κινέζοι ακτιβιστές οδηγήθηκαν σήμερα, Δευτέρα, σε δίκη κατηγορούμενοι για διατάραξη της δημόσιας τάξης επειδή κάλεσαν αξιωματούχους να αποκαλύψουν τα περιουσιακά στοιχεία τους, στην τελευταία μιας σειράς από διώξεις ακτιβιστών κατά της διαφθοράς.

Οι δίκες μελών του «Κινήματος Νέων Πολιτών» έχουν προκαλέσει επικρίσεις από τη Δύση και οργανώσεις υπεράσπισης των δικαιωμάτων, οι οποίες τις θεωρούν απόδειξη της αποφασιστικότητας του κυβερνώντος Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος να συντρίψει οποιαδήποτε αμφισβήτηση της εξουσίας του.

Η κυβέρνηση διεξάγει εδώ και 10 μήνες εκστρατεία εναντίον του κινήματος αυτού, το οποίο ιδρύθηκε από τον Σου Ζιγιόνγκ, έναν από τους πιο γνωστούς ακτιβιστές υπέρ των δικαιωμάτων στην Κίνα, ο οποίος φυλακίσθηκε χθες, Κυριακή, για τέσσερα χρόνια.

Οι τέσσερις ακτιβιστές που δικάζονται σήμερα –οι Ντινγκ Τζιασί, Λι Γουέι, Ζανγκ Μπαοτσένγκ και Γιουάν Ντονγκ– εργάζονταν μέσα στους κόλπους του συστήματος για να πιέσουν για αλλαγή, μεταξύ άλλων καλώντας αξιωματούχους να δημοσιοποιήσουν λεπτομέρειες για τα περιουσιακά στοιχεία τους.

Σε βάρος τους απαγγέλθηκε η κατηγορία ότι «συγκέντρωναν πλήθος για να διαταράξουν τη δημόσια τάξη», η οποία επισύρει μέγιστη ποινή φυλάκισης πέντε ετών.

«Τα άτομα αυτά και η δίωξή τους αποτελούν μέρος ενός σχεδίου συλλήψεων δικηγόρων του δημοσίου συμφέροντος, ακτιβιστών του Interne, θρησκευτικών ηγετών και άλλων που αμφισβητούν τις επίσημες κινεζικές πολιτικές και δράσεις», δήλωσε ο αμερικανός διπλωμάτης Ντάνιελ Ντελκ.

Ο Ντελκ, δεύτερος γραμματέας στην πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών, κάλεσε την Κίνα να απελευθερώσει αμέσως τους ακτιβιστές, να άρει τους περιορισμούς στην ελευθερία κινήσεών τους και να εγγυηθεί την προστασία τους και τις ελευθερίες που εξασφαλίζονται από τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η αστυνομία κατηγορεί τους ακτιβιστές ότι σχεδίασαν, οργάνωσαν και πραγματοποίησαν σχεδόν 30 «αγοραίες πολιτικές δράσεις», από ανάρτηση πανό μέχρι ομιλίες στις οποίες ζητούσαν την αποκάλυψη των περιουσιακών στοιχείων αξιωματούχων.