Δεν πετάμε τίποτε. Αυτό είναι το σύνθημα της εποχής. Δεν πετάμε, φυσικά, ούτε τις φλούδες φρούτων και λαχανικών, που είναι πολύτιμες καθώς περιέχουν πάρα πολλές ωφέλιμες ουσίες για τον οργανισμό.

Πατάτες. Καθαρίστε πολύ καλά, στεγνώστε και ψιλοκόψτε τις φλούδες σε λεπτά μπαστουνάκια. Τηγανίστε σε μέτρια φωτιά για 6-8 λεπτά και απλώστε σε χαρτί κουζίνας για να απορροφηθεί το περιττό λίπος. Πασπαλίστε με χοντρό αλάτι, λειωμένο σκόρδο, κύμινο ή ρίγανη. Συνοδέψτε ψητά, πασπαλίστε ακόμη και τον πουρέ για περισσότερη νοστιμιά.

Κοτσάνια και φλούδες λαχανικών. Βράστε όλα μαζί τα υπολείμματα των λαχανικών (πράσο, σέλινο, μαϊντανό, πατάτες, καρότα, πιπεριές, κολοκυθάκια κ.λπ.) αφού τα ξεπλύνετε καλά και φτιάξτε έναν ζωμό που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στη μαγειρική σας αντί για νερό. Ριζότο, σούπες και ζυμαρικά γίνονται αναμφίβολα πολύ πιο νόστιμα και υγιεινά με την προσθήκη ζωμού λαχανικών.

Σκόνη λεµονιού. Η φλούδα του λεμονιού –όπως και των υπόλοιπων εσπεριδοειδών –έχει υπέροχο άρωμα. Με κοφτερό μαχαίρι αφαιρέστε το λευκό μέρος τους, βάλτε τις σε μια λαμαρίνα στον φούρνο σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία για μερικές ώρες μέχρι να στεγνώσουν εντελώς. Οταν κρυώσουν χτυπήστε τις αποξηραμένες φλούδες στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν σκόνη. Ανακατέψτε σκόνη από πορτοκαλόφλουδες, λεμονόφλουδες, φλούδες από μανταρίνι και περγαμόντο ή φυλάξτε χωριστά το κάθε είδος. Χρησιμοποιήστε την για να ενισχύσετε τη γεύση και το άρωμα φαγητών και γλυκών ή ανακατέψτε την με αλάτι, πιπέρι ή ζάχαρη για να τους δώσετε έξτρα άρωμα που θα κάνει ακόμη ωραιότερο το τσάι ή το λικέρ σας.