Πέρα από

τα μουσικά όρια

Του Ντάνιελ Μπάρενμποϊμ

Γνώριζα τον Κλάουντιο Αμπαντο από τις αρχές του ’50, όταν σπουδάζαμε μαζί πιάνο με τον Γκούλντα στο Μοτσαρτέουμ του Ζάλτσμπουργκ. Αποφοιτήσαμε μαζί από την τάξη της σύνθεσης στη Σιένα, το 1956, και έκτοτε απολαμβάναμε μια μακρά μουσική φιλία. Εχω τόσες αναμνήσεις από κείνον με πιο πρόσφατη εκείνη στη Σκάλα, το 2012, όταν δώσαμε και οι δύο συναυλίες. Χάσαμε έναν από τους μεγάλους μουσικούς του τελευταίου μισού αιώνα και έναν από τους ελάχιστους που είχε επαφή με το πραγματικό πνεύμα της Μουσικής, εκτείνοντας το πνεύμα του πέρα από τα μουσικά όρια. Θα πρέπει ιδιαιτέρως να αναγνωρίσουμε την αφοσίωσή του στη σύγχρονη λόγια μουσική και συνθέτες όπως ο Νόνο, ο Λίγκετι και ο Κούρταγκ, των οποίων έργα ερμήνευσε στη Σκάλα, τα χρόνια που ήταν διευθυντής της. Ενα από τα μεγάλα επιτεύγματα του Κλάουντιο Αμπαντο ήταν η δημιουργία τόσων ορχηστρών με νέους μουσικούς. Σε αυτόν τον τομέα ήταν μπροστάρης. Δούλεψε με νέους μουσικούς σε ολόκληρη την καριέρα του, τους στήριξε και υπήρξε μέντοράς τους. Ετσι έστειλε σε όλον τον κόσμο το μήνυμα ότι άπειροι και πολύ νέοι μουσικοί με την κατάλληλη καθοδήγηση και την αντίστοιχη αφοσίωση μπορούν να προσφέρουν μουσική υψίστου επιπέδου. Γι’ αυτό θα πρέπει να τον ευγνωμονούμε.

Ο Ντάνιελ Μπάρενμποϊμ είναι μαέστρος, πιανίστας και συγγραφέας.

«Ακούω μέσα

από το σώμα μου»

Του Σάιμον Ρατλ

Χάσαμε έναν μέγιστο μουσικό και έναν γενναιόδωρο άνθρωπο. Πριν από δέκα χρόνια όλοι αναρωτιόμασταν αν θα ξεπεράσει την ασθένειά του, αλλά αντί να τον καταβάλλει, όλοι μας, οι μουσικοί και το κοινό, είχαμε τη χαρά να τον απολαύσουμε σε ένα δεκαετές διάλειμμα δημιουργίας, στη διάρκεια του οποίου όλες οι πτυχές της τέχνης του ενισχύθηκαν με τρόπο αξέχαστο σε όλους μας.

Μου είχε πει πριν από χρόνια: «Σάιμον, η αρρώστια μου είναι τρομερή, αλλά δεν ήταν 100% κακή. Τώρα νιώθω ότι με έναν τρόπο ακούω από μέσα από το σώμα μου, σαν η απώλεια των εσωτερικών μου οργάνων να μου χάρισε ένα εσώτερο ους. Δεν μπορώ να σου εξηγήσω πόσο υπέροχο είναι. Και ακόμη νιώθω ότι η μουσική μού έσωσε τη ζωή στις δύσκολες ώρες μου»! Οι ερμηνείες του από το πόντιουμ όλα αυτά τα χρόνια ήταν βαθιά επιδραστικές και νιώθουμε όλοι ευγνώμονες που ήμασταν παρόντες σε αυτές. Προσωπικά σε μένα ήταν πάντοτε καλός και γενναιόδωρος από τα πρώτα μου χρόνια ως μαέστρου και διατηρήσαμε μια ζεστή επαφή στα χρόνια που ακολούθησαν. Θα παραμείνει βαθιά στην καρδιά μου και θα είναι κομμάτι των αναμνήσεών μου.

Ο σερ Σάιμον Ρατλ είναι μαέστρος, διευθυντής της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Βερολίνου.

Από μνήμης

και από καρδιάς

Της Κίρι Τε Κάναουα

Ολοι οι μουσικοί τον λάτρευαν. Ηταν ένας πολύ ευγενής μαέστρος. Ευγενής εν γένει ως άνθρωπος και εξαιρετικά συμπαθής. Είχε και κάτι ακόμη εντυπωσιακότατο: διηύθυνε τη μουσική πάντοτε από μνήμης και κυρίως από καρδιάς. Οταν συνεργαζόταν μαζί σου είχε τα μάτια του πάντοτε επάνω σου. Δεν χρειαζόταν να διαβάζει τη μουσική και εστίαζε αποκλειστικά επάνω σου. Αυτή η απομνημόνευση φαίνεται σαν να μην άφηνε περιθώριο για οποιαδήποτε αλλαγή, ήταν σαν να είχε την πλήρη εικόνα της μουσικής στο μυαλό του. Ηταν στ’ αλήθεια χαρά να συνεργάζεσαι μαζί του. Ενας χαρούμενος, τρυφερός άνθρωπος. Αν και μοναχικός…

Η ντέιμ Κίρι Τε Κάναουα είναι μαορί σοπράνο, αγαπημένη των βρετανών μουσικόφιλων.