Ουρές σχηματίζονται καθημερινά σε διάφορα σημεία της Βόρειας Καρολίνας όπου άνθρωποι περιμένουν να πάρουν μία κονσέρβα με φασόλια, λίγα φρέσκα φρούτα και λαχανικά και μερικά μακαρόνια από την τοπική τράπεζα τροφίμων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, οι ουρές αυτές είναι το σύμβολο της απελπισίας, που κυριαρχεί στη Βόρεια Καρολίνα, από τον περασμένο Ιούλιο, οπότε τέθηκαν σε εφαρμογή οι περικοπές στα επιδόματα ανεργίας. Από τότε, η Βόρεια Καρολίνα έχει γίνει η χειρότερη αμερικανική πολιτεία για τους άνεργους.

Η μάχη που δίνεται αυτόν τον μήνα στην Ουάσινγκτον έχει αντικείμενο το κατά πόσον πρέπει να αποκατασταθούν τα ομοσπονδιακά επιδόματα για τους ανθρώπους που εξακολουθούν να είναι άνεργοι και για τους οποίους τα επιδόματα στην πολιτεία τους έχουν εξαντληθεί.

Τα ομοσπονδιακά αυτά επιδόματα κόπηκαν στις 28 Δεκεμβρίου, με αποτέλεσμα 1,4 εκατομμύρια Αμερικανοί να έχουν μεγάλο πρόβλημα. Ο Λευκός Οίκος και οι Δημοκρατικοί θέλουν την αποκατάστασή τους, αλλά οι Ρεπουμπλικανοί αντιστέκονται.

Αυτό που ζει σήμερα η Βόρεια Καρολίνα ενδέχεται να επεκταθεί σε όλη τη χώρα αν δεν υπάρξει συμφωνία.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει ένα χρέος 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων που οφείλει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, η Βόρεια Καρολίνα ψήφισε νόμο που μειώνει τόσο τον αριθμό των εβδομάδων που δικαιούται ένας άνεργος να εισπράττει επιδόματα, όσο και το ύψος των τελευταίων (από 535 σε 350 δολάρια την εβδομάδα).

Η Βόρεια Καρολίνα παραβίασε έτσι μια συμφωνία με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να σταματήσει αυτομάτως η ομοσπονδιακή ενίσχυση των μακροχρόνια ανέργων. «Αυτό που συνέβη στην πολιτεία αυτή είναι μια από τις σκληρότερες περικοπές που έχουμε δει στην ιστορία της χώρας» λέει ο Μάικ Εβάντζελιστ, υπεύθυνος πολιτικής στο Εθνικό Πρόγραμμα Απασχόλησης.

Από τον περασμένο Ιούλιο, οπότε τέθηκαν σε εφαρμογή τα μέτρα, η μείωση της εργατικής δύναμης στη Βόρεια Καρολίνα είναι η μεγαλύτερη από τότε που ξεκίνησαν οι μετρήσεις, το 1977. Ο αριθμός των πολιτών που σταμάτησαν να δουλεύουν υπολογίζεται σε 50.452.

Οι Δημοκρατικοί πιστεύουν ότι η απόφαση των Ρεπουμπλικανών να μπλοκάρουν τα μέτρα κατά της φτώχειας θα στραφεί εναντίον τους στις εκλογές του 2014 για την ανανέωση του Κογκρέσου, ιδιαίτερα σε πολιτείες όπως η Βόρεια Καρολίνα.

Η αύξηση της ζήτησης στις τράπεζες τροφίμων κατά το τρίμηνο που ακολούθησε τις περικοπές επιδομάτων ήταν 10%, ενώ τον Οκτώβριο και Νοέμβριο η συμμετοχή στα συσσίτια αυξήθηκε κατά 10% ακόμη.

«Υπήρχε κάποιος τις προάλλες που ήθελε μόνο μια πλάκα σαπούνι» λέει η Λόρα Ουίλιαμς, εθελόντρια στο Ελίζαμπεθ Σίτι. «Ενας άλλος μου ζήτησε χαρτί υγείας, λέγοντας ότι αναγκάζεται να χρησιμοποιεί φίλτρα του καφέ. Μας ζητούν πολλοί χαρτί υγείας, αλλά δεν μπορούμε να έχουμε μεγάλα αποθέματα γιατί δίνουμε έμφαση στις κονσέρβες».

Οι άνθρωποι που στήνονται στις ουρές είναι όλων των ηλικιών, από 19 ως 77 ετών, συνταξιούχοι, φοιτητές, πρόσφατα απολυμένοι και άνθρωποι που αμείβονται με ελάχιστο μισθό.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από