Την απόφαση της συριακής αντιπολίτευσης να στείλει αντιπροσωπεία την ερχόμενη εβδομάδα στην ειρηνευτική διάσκεψη «Γενεύη 2» για την επίλυση της πολύμηνης και αιματηρής σύρραξης στη Συρία χαιρετίζουν οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας, κάνοντας λόγο για μία «γενναία επιλογή».

«Αυτή είναι μια θαρραλέα ψηφοφορία προς το συμφέρον ολόκληρου του λαού της Συρίας που έχει υποστεί τόσα φρικτά από την κτηνωδία του καθεστώτος Άσαντ και έναν εμφύλιο πόλεμος χωρίς τέλος» αναφέρει ο Κέρι στη δήλωσή του.

«Ψηφίζοντας θετικά να πάνε στη «Γενεύη 2″ με αποστολή να διαπραγματευτεί ένα τέλος σε αυτόν τον πόλεμο, η αντιπολίτευση έχει επιλέξει μια διαδρομή που θα οδηγήσει τελικά σε ένα καλύτερο μέλλον για όλους τους Σύρους» αναφέρει ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Ο Κέρι τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την συριακή αντιπολίτευση σε αυτή την διαπραγματευτική διαδικασία για την επίτευξη της πολιτικής μετάβασης, όπως περιγράφεται στο ανακοινωθέν της «Γενεύης 2».

Από την πλευρά του, ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χέιγκ εξήρε την «δύσκολη απόφαση» που έλαβε η συριακή αντιπολίτευση, τονίζοντας: «Όπως έχω πει πολλές φορές, κάθε αμοιβαία αποδεκτή διευθέτηση σημαίνει ότι ο Άσαντ δεν μπορεί να παίξει πλέον ρόλο στο μέλλον της Συρίας».

«Γενναία επιλογή» χαρακτήρισε την απόφαση και ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς. «Αυτή η γενναία επιλογή παρά τις προκλήσεις και τις πράξεις βίας από το καθεστώς είναι μια επιλογή προκειμένου να αναζητηθεί μία ειρηνική λύση» τόνισε.

Υποσχέθηκε επίσης ότι η χώρα του θα εργαστεί ώστε από την ειρηνευτική διάσκεψη να προκύψει «μια μεταβατική κυβέρνηση με πλήρεις εκτελεστικές εξουσίες» για τη Συρία.

Τις τελευταίες εβδομάδες η Δύση, κυρίως οι ΗΠΑ και η Γαλλία, πίεζαν τη συριακή αντιπολίτευση να αποδεχθεί τη συμμετοχή της στις ειρηνευτικές συνομιλίες.

Τελικά ο Συνασπισμός της συριακής αντιπολίτευσης συμφώνησε το Σάββατο στην Κωνσταντινούπολη να συμμετέχει στην «Γενεύη 2».

Από τα μέλη του Εθνικού Συριακού Συνασπισμού που συμμετείχαν στη μυστική ψηφοφορία, τα 58 υπερψήφισαν την πρόταση και 14 την καταψήφισαν. Δύο μέλη απείχαν ενώ βρέθηκε και μία λευκή ψήφος, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα.

Η επονομαζόμενη «Γενεύη 2», που θα διεξαχθεί στο Μοντρέ της Ελβετίας, θα ξεκινήσει τις εργασίες της την Τετάρτη παρουσία και αντιπροσώπων της συριακής κυβέρνησης.