Με περισσότερους από 1.000 νέους ελεγκτές επιχειρεί να στελεχώσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς εντός του πρώτου εξαμήνου του έτους το υπουργείο Οικονομικών, με τις εφορίες και το ΣΔΟΕ να βρίσκονται στη γραμμή πρώτης προτεραιότητας. Παράλληλα επιχειρείται η μετάταξη στις εφορίες 156 πρώην δημοτικών αστυνομικών οι οποίοι έχουν τεθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας, αλλά διαθέτουν τίτλους σπουδών οικονομικής και νομικής κατεύθυνσης.

Τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας των δυσμενών μεταβολών σε μισθούς, συντάξεις και εφάπαξ, το κύμα συνταξιοδοτήσεων στον ελεγκτικό μηχανισμό του υπουργείου Οικονομικών ήταν πρωτοφανές, με άμεση αντανάκλαση στην ταχύτητα διεκπεραίωσης φορολογικών ελέγχων, βεβαίωσης και είσπραξης εσόδων από φοροδιαφυγή.

Ενδεικτικό είναι ότι ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων στις ΔΟΥ από 13.200 το 2009, έχει υποχωρήσει σήμερα κάτω από τις 9.000, ενώ μόνο το τελευταίο τετράμηνο οι αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης άγγιξαν τις 400. Οπως εκτιμάται από εφοριακούς, έως το καλοκαίρι θα έχουν αποχωρήσει επιπλέον 1.000 εργαζόμενοι, αποδυναμώνοντας περαιτέρω τον ελεγκτικό μηχανισμό του υπουργείου.

Μεγάλα προβλήματα στελέχωσης υπάρχουν και στο ΣΔΟΕ. Σύμφωνα με στελέχη του Σώματος, για να καλυφθούν οι ανάγκες απαιτούνται επιπλέον 300 εργαζόμενοι. Πρόσφατα άλλωστε από τους 700 υπαλλήλους του ΣΔΟΕ πανελλαδικά οι 170 μεταφέρθηκαν στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και στις ΔΟΥ, καλύπτοντας τις ανάγκες διενέργειας προληπτικών ελέγχων.

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αναγνωρίζει τα προβλήματα υποστελέχωσης και σε συνεννόηση με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης επιχειρεί την πρόσληψη 1.000 νέων ελεγκτών το αμέσως επόμενο διάστημα.