Με «βήμα σημειωτόν» διεξάγονται οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ στους μεγαλοκαταθέτες της λίστας Λαγκάρντ. Κι αυτό γιατί οι έρευνες του Σώματος έχουν ολοκληρωθεί μόνο για έξι πρόσωπα της λίστας, στα οποία διαπιστώνεται αποκρυβείσα περιουσία συνολικού ύψους 10 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, αν σύμφωνα με εκτιμήσεις κάποιων βουλευτών, από τα έξι άτομα, τα τέσσερα είναι οι συγγενείς του πρώην υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου (με ποσά συνολικού ύψους 6,3 εκατ. ευρώ), τα υπόλοιπα 3,7 εκατ. ευρώ αφορούν δυο νέα πρόσωπα. Ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ ωστόσο, επικαλούμενος το τραπεζικό απόρρητο, δεν έδωσε στοιχεία για τα συγκεκριμένα πρόσωπα.

Η αργοπορία του ΣΔΟΕ στον έλεγχο των 1.700 ταυτοποιημένων ονομάτων της λίστας Λαγκάρντ φαίνεται και από το γεγονός ότι μόνο για τις 266 περιπτώσεις έχει αρχίσει η ελεγκτική διαδικασία. Από αυτές, οι 155 βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και δεν αποκλείεται έως το τέλος του μήνα να δοθούν περισσότερα στοιχεία. Αυτό προκύπτει από την ενημέρωση που έκανε χθες ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ Στέλιος Στασινόπουλος στα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Ο ειδικός γραμματέας του Σώματος απέδωσε τους αργούς ρυθμούς στη μαζικότητα των στοιχείων που έφτασαν από τις τράπεζες, καθώς και στο ότι ο φορολογικός έλεγχος άρχισε μετά το καλοκαίρι, καθώς το διάστημα της θερινής περιόδου οι ελεγκτές ήταν απορροφημένοι στους ελέγχους για την απόδοση ΦΠΑ.

Ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ ανέφερε δε ότι από τα 1.700 πρόσωπα της λίστας περίπου τα 919 εμφανίζουν μηδενικό υπόλοιπο, ενώ «γύρω στους 205 φαίνεται να δικαιολογούν τις καταθέσεις τους». Στις επίμονες ερωτήσεις των βουλευτών για το χρονικό διάστημα που χρειάζεται ώστε να ολοκληρωθεί ο έλεγχος, ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ απέφυγε να δεσμευτεί, ωστόσο διαβεβαίωσε ότι πλέον η διαδικασία προχωράει με ταχύτατους ρυθμούς αφού έχει δημιουργηθεί η αναγκαία υποδομή στην υπηρεσία. «Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο», είπε, συμπληρώνοντας ότι αναμένεται και αύξηση των ελεγκτών.

54 ΔΙΣ. ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ. Αίσθηση προκάλεσε πάντως στα μέλη της Επιτροπής η αποκάλυψη του κ. Στασινόπουλου ότι η λίστα Λίχτενσταϊν είχε τεθεί στο αρχείο από το 2011 και μπορεί να παραγγελθεί νέα έρευνα μόνο από τον αρμόδιο εισαγγελέα. Αναφερθείς δε στη λίστα των 54.000 φορολογουμένων που εμφανίζονταν να στέλνουν εμβάσματα στο εξωτερικό το διάστημα 2008-2011, σημείωσε ότι ο έλεγχός της πραγματοποιείται από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και όχι από το ΣΔΟΕ. Πάντως έκανε γνωστό ότι τα χρήματα που βγήκαν στο εξωτερικό αγγίζουν τα 54 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 20 δεν δικαιολογούνται με βάση τις φορολογικές δηλώσεις των δικαιούχων.

Αναφορικά με τα CD και τις λίστες που έχουν φτάσει στην υπηρεσία και έχουν ονομαστεί ως οι «άλλες 65 λίστες Λαγκάρντ», αποσαφήνισε πως πρόκειται για στοιχεία που είχε ζητήσει η προηγούμενη διοίκηση του ΣΔΟΕ (επί Διώτη) ώστε να γίνουν διασταυρώσεις και δεν είναι για άμεσο έλεγχο. Παράλληλα, ανέφερε ότι η λίστα Λαγκάρντ είναι υποσύνολο των ελέγχων που διενεργεί το ΣΔΟΕ.