Αυτό το φιάσκο με τον βουλευτή που πλάκωσε στις γροθιές έναν άλλο βουλευτή (αρνούμαι και να αναφέρω τα ονόματά τους) και τάχα μου θα καταδικαζόταν σε 10 χρόνια κάθειρξη επειδή επιτέθηκε σε βουλευτή εν ώρα άσκησης των καθηκόντων του (ποια καθήκοντα ακριβώς; Δεν κατάλαβα. Είναι επίσημα καθήκοντα βουλευτή να βρίζει χυδαία τη μάνα του αλλουνού;), νομίζω ότι δεν έχει ξαναγίνει. Και δεν αναφέρομαι καν στην… ποινή που του επιβλήθηκε, να κρατάει απόσταση τουλάχιστον 50 μέτρων από τον άλλο, που πλάκωσε. Αναφέρομαι στη σπουδή που έδειξαν προεδρείο της Βουλής, κυβέρνηση, και κόμματα, και που αποδείχθηκε τόσο εκτός τόπου και χρόνου, όταν το θέμα έφτασε στη Δικαιοσύνη.

Τώρα, θα περιμένουμε την εκδίκαση της μήνυσης αυτού που δέχθηκε την επίθεση, για να δούμε πόσο, και αν, θα τιμωρηθεί ο επιτιθέμενος.

Εως τότε, καλό είναι να είμαστε όλοι πιο φειδωλοί σε εκφράσεις και πρωτοβουλίες, διότι αποδεικνύεται πως η Δικαιοσύνη έχει τους δικούς της κανόνες, όπως και τους δικούς της ρυθμούς. Και ποσώς ενδιαφέρεται για το τι επιδιώκουν ή θεωρούν ότι πρέπει να γίνει, τα κόμματα.

Τα ίδια ακριβώς ισχύουν και για την κυβέρνηση. Διότι με το που συνέβη αυτό, να σου ξεπρόβαλαν οι βαρύγδουπες αναλύσεις για το πόσο ωφελείται η ΝουΔου, ενόψει εκλογών, επειδή σημειώθηκε ένα τέτοιας υφής επεισόδιο μεταξύ δύο βουλευτών του ακροδεξιού χώρου. Το οποίο – κατά τους αναλυτές – επιβεβαιώνει την ανάγκη για σταθερότητα την οποία εγγυάται μόνο η κυβέρνηση της ΝουΔου.

Παιδιά, συγκρατηθείτε, μας βλέπει κόσμος…

Ο «μαρτυριάρης» ξάδερφος…

Εντάξει, τώρα. Εχουν πέσει όλοι, μονοί-διπλοί στον ΣΥΡΙΖΑ να φάνε ζωντανό τον ξάδερφο Κασσελάκη (έχει και ο Στέφανος ξάδερφο, τον λένε Βασίλη και είναι υποψήφιος στις ευρωεκλογές), επειδή είπε ο άνθρωπος μια αλήθεια (για το κόμμα και τη στρατηγική του): ότι είναι «ευπρόσδεκτες» (στον ΣΥΡΙΖΑ) οι ψήφοι των «Σπαρτιατών». Δηλαδή των ακροδεξιών, φασισταριών του Κασιδιάρη!

Κι αυτό ενώ ο ξάδερφος του Βασίλη, Στέφανος, είχε, λέει, δηλώσει ότι δεν τις θέλει τις κασιδιαροψήφους. Κι αναγκάστηκε ο ξάδερφος Βασίλης Κασσελάκης να πάρει πίσω αυτά τα περί «ευπρόσδεκτων» ψήφων, διότι εξέφρασε μία «προσωπική άποψη», και αυτό είναι όλο. Πολύ ωραία, αλλά το φλερτ του ΣΥΡΙΖΑ με τους ακροδεξιούς δεν είναι καινούργιο. Αντιθέτως. Οπως όλοι θυμόμαστε, κι αν δεν θυμόμαστε, εδώ είμαστε να το θυμίσουμε στους ανθρώπους που έχουν ασθενή μνήμη, ότι και επί Τσίπρα είχε εκδηλωθεί ένα παρόμοιο φλερτ. Μόνο που τότε ήταν η κανονική Χρυσή Αυγή στη Βουλή, με τον Κασιδιάρη εκτός φυλακής και τον φύρερ Νίκο να ηγείται του χώρου. Και το φλερτ είχε λάβει χώρα μέσα στο Κοινοβούλιο, με κύριο εκφραστή εκείνον τον απίθανο Βούτση, που ήταν πρόεδρος.

Οχι, γιατί πρέπει να τα λέμε κι αυτά, κι όχι να πλακώνουμε στις φάπες τον ξάδερφο Κασσελάκη, επειδή ο άνθρωπος φάνηκε λίγο «μαρτυριάρης»…

(Το γεγονός ότι αυτό το κόμμα έχει μια έφεση στα… ξαδέρφια δεν θα το σχολιάσω ιδιαίτερα. Από τον ξάδερφο Τσίπρα, Γιώργο, στον ξάδερφο Κασσελάκη, Βασίλη, άλλωστε, ένας νεποτισμός και μια οικογενειοκρατία δρόμος είναι…)

… και τα «στραβά μάτια» του ΣΥΡΙΖΑ

Εξάλλου για όποιον αμφιβάλλει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσδοκά πως οι ψήφοι των φασισταριών του Κασιδιάρη θα βρουν στο ψηφοδέλτιό του έκφραση διαμαρτυρίας, υπάρχει η… ευχαριστήρια δήλωση του προέδρου των «Σπαρτιατών» προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τι είπε ο καλός αυτός άνθρωπος; Οτι ευχαριστεί τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δεν συντάχθηκε με τις καταχθόνιες δυνάμεις, της ΝουΔου και του ΠΑΣΟΚ, και δεν κατέθεσε υπόμνημα στον Αρειο Πάγο, προκειμένου να υποστηριχθεί το αίτημα για την έκπτωση του κασιδιαροκόμματος από τις εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο. Το είπε; Το είπε. Συνέβη; Συνέβη!

Και οι εξηγήσεις που δόθηκαν από τον πρόεδρο Κασσελάκη, για το τουλάχιστον περίεργο γεγονός, δεν πείθουν ούτε πιτσιρίκια του δημοτικού. Αντίθετα επιβεβαιώνουν πως όντως κάτι παίχτηκε εκεί, ότι σαφέστατα, ήταν «γραμμή» να μην καταθέσει υπόμνημα ο ΣΥΡΙΖΑ, και ο λόγος είναι απλός. Αφού δεν θα μπορούν οι ψηφοφόροι τους να ψηφίσουν «Σπαρτιάτες», έχουν την επιλογή να ψηφίσουν εμάς, που δεν τους καταδιώκουμε κιόλας.

Ωραία κόλπα, τράμπικα (και τσάμικα!)…

Οδηγίες και γκρίνιες

Και η τρίτη συνάντηση που είχε χθες το πρωί ο πρόεδρος Κυριάκος με βουλευτές του κόμματος, αυτή τη φορά από τη Θεσσαλία, την Κεντρική και τη Δυτική Μακεδονία, είχε απ’ όλα: και «οδηγίες προς ναυτιλλομένους», αλλά και (αρκετή) γκρίνια.

Οι οδηγίες δεν ήταν διαφορετικές από εκείνες που έλαβαν οι συνάδελφοί τους βουλευτές στις προηγούμενες δύο συναντήσεις – ο Κυριάκος τους προειδοποίησε ουσιαστικά για την κρισιμότητα της εκλογικής αναμέτρησης της 9ης Ιουλίου, και το πόσο σοβαρό ζήτημα είναι να κερδηθούν για να μη διακυβευτεί η μεγάλη προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της χώρας. Τους ζήτησε το Πάσχα που θα πάνε στις περιφέρειές τους να μεταφέρουν το μήνυμα ότι στις ευρωεκλογές, ένα μόνο μήνυμα πρέπει να σταλεί, κι αυτό είναι ότι οι πολίτες ψηφίζουν για τη σταθερότητα της χώρας.

Καμιά 20αριά ήταν τα παλικάρια, κυρίες και κύριοι, και τα περισσότερα γκρίνιαξαν – και αυτοί! – για τις «κλειστές πόρτες». Οτι υπάρχουν υπουργεία που είναι απροσπέλαστα όχι στους πολίτες μόνο, αλλά και σ’ αυτούς τους ίδιους. Τι είπε και σε αυτούς ο πρόεδρος Κυριάκος; Το αναμενόμενο: ότι θα επιληφθεί προσωπικά «για να αλλάξει αυτή η κατάσταση».

Νομίζω ότι δεν είναι η πρώτη φορά που δηλώνει κάτι τέτοιο σε ανάλογα παράπονα, αλλά έτσι είναι οι υπουργοί – πάντα συνέβαινε αυτό. Και θα συμβαίνει. Αμα είσαι υπουργός, δεν γίνεται να σε βλέπει όποτε γουστάρει ο βουλευτής. Υπάρχει ένα πρωτόκολλο, τέλος πάντων…

Ιδέες κατά της αποχής

Στο μεταξύ, ωραίες ιδέες έρχονται από τη μακρινή Ινδία, προκειμένου να χτυπηθεί η αποχή από τις εκλογές, η οποία όπως αποδεικνύεται είναι «ασθένεια» όλων των σύγχρονων δημοκρατιών. Σύμφωνα λοιπόν με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, σειρά… προσφορών παρέχονται προκειμένου να προσελκυσθούν οι ψηφοφόροι και να ψηφίσουν στις σημερινές εκλογές της πόλης Μπάνγκαλορ (μιας από τις μεγαλύτερες της Ινδίας), πρωτεύουσας της πολιτείας Καρνατάκα. Στις προσφορές αυτές συμπεριλαμβάνονται η δωρεάν μεταφορά με ταξί από και προς τα εκλογικά κέντρα, η δωρεάν προσφορά… μπίρας στους ψηφοφόρους (στην Ινδία έχουν μια καταπληκτική lager που ονομάζεται Kingfisher…), ακόμη και δωρεάν ιατρικές εξετάσεις σε ιδιωτικά κέντρα υγείας!!

Μήπως, λέω μήπως, να το έβλεπε κι αυτό η κυβέρνηση, ως αντίδοτο στις όλο και πιο έντονες ενδείξεις ότι η αποχή μπορεί και να βγει… πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές;

(Εντάξει, μια πλάκα κάνω, μην το πάρετε στα σοβαρά…)