Όνομα του φορέα της Κεντροαριστεράς και υποψήφιους ευρωβουλευτές θα αναζητήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα οι συμμετέχοντες στην Προοδευτική Δημοκρατική Παράταξη μετά και την θετική ανταπόκριση του ΠΑΣΟΚ στην απόφαση των «58» για ενιαία κάθοδο στις ευρωεκλογές υπό την σημαία του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ).

Ειδικά σε ό,τι αφορά την συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου υπάρχουν σκέψεις είτε για κάλπες που θα στηθούν σε Αθήνα και περιφέρεια είτε για ένα ηλεκτρονικό δημοψήφισμα μέσω του διαδικτύου. Πάντως, όπως έχει δεσμευθεί και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος θα γίνουν ανοιχτές διαφανείς διαδικασίες.

Για την θέση του επικεφαλής όπως έγραψαν «ΤΑ ΝΕΑ» έχει γίνει ήδη μία πρώτη συζήτηση από τους «58» με τον Τάσο Γιαννίτση, ωστόσο ο πρώην υπουργός ακόμη δεν έχει δώσει μία τελική απάντηση.

Η Χαριλάου Τρικούπη, τη Δευτέρα, «χαιρέτισε» το κείμενο που έδωσαν οι «58» στη δημοσιότητα για την «προοδευτική δημοκρατική παράταξη που θα εμφανιστεί ως σχήμα συμμετοχής στις επικείμενες ευρωπαϊκές εκλογές με την σημαία του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, όλων εκείνων που εκφράζονται από τις προτάσεις των Ευρωπαίων δημοκρατών και σοσιαλιστών για την υπέρβαση της κρίσης και το μέλλον της Ευρώπης».

«Είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι η προσέγγιση αυτή και οι συναφείς πρωτοβουλίες-προγραμματικές και οργανωτικές- εναρμονίζονται με τις πρόσφατες αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ. Είναι λογικό όσοι νιώθουν αγωνία για τον τόπο και αντιλαμβάνονται τον ρόλο, τις ευθύνες και τις δυνατότητες του χώρου της Κεντροαριστεράς να συμπίπτουν στις εκτιμήσεις τους» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ.

Επίσης επισημαίνεται ότι το ΠΑΣΟΚ μετέχει με σεβασμό στην ιστορία και την ιδεολογικοπολιτική του ταυτότητα αλλά με σεβασμό και σε όλους τους άλλους-κόμματα, κινήσεις και πρόσωπα- που πιστεύουν στην δυναμική της προσπάθειας αυτής.

Μετά την δημοσιοποίηση του κειμένου των «58», η Αθηνά Δρέττα μέλος του συντονιστικού οργάνου τους, μιλώντας στον ραδιοσταθμό 9.84 διευκρίνισε ότι «η ουσία είναι η ενιαία έκφραση της παράταξης, ως κάτι καινούργιο, που δεν θα είναι μία απλή συγκόλληση υπαρχόντων φορέων, κομμάτων, κινήσεων ούτε μία εσωτερική διευθέτηση προσωπικών φιλοδοξιών».

Οι «58» με το κείμενό τους ουσιαστικά αφήνουν ανοιχτή την πόρτα προς την ΔΗΜΑΡ κάτι που επιβεβαίωσε και το μέλος της συντονιστικής τους γραμματείας Χρήστος Δερβένης μιλώντας στον ΒΗΜΑ FM: «Δεν θέλω να προκαταλάβω κανέναν γιατί σέβομαι τις διαδικασίες των κομμάτων, αλλά επειδή εμείς θέλουμε να είναι ενωτική η διαδικασία δεν κλείσαμε καμία πόρτα στη ΔΗΜΑΡ, δεν έχουμε αποκλείσει την μελλοντική της συμμετοχή».

Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος Τύπου της Δημοκρατικής Αριστεράς Ανδρέας Παπαδόπουλος έλεγε επίσης στον ΒΗΜΑ FM ότι η συμμετοχή στους «58» ήταν το βασικό επίδικο του συνεδρίου και ότι έχει ενδιαφέρον η πρωτοβουλία των «58» «διότι μιλάμε για πολύ σοβαρούς ανθρώπους. Πρέπει να δούμε πώς θα προχωρήσουν (…) Εμείς πιέζουμε προς την κατεύθυνση να συμμετέχει η ΔΗΜΑΡ χωρίς να φοβάται ότι κάτι τέτοιο αλλοιώνει τον αριστερό χαρακτήρα της».