Οταν πριν από επτά μήνες η επικεφαλής της ομάδας των εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς Ελένη Ράικου υπέγραφε την παραγγελία για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, ούτε η ίδια μπορούσε να γνωρίζει εκ των προτέρων το εύρος της ιστορίας και πολύ περισσότερο το αποτέλεσμα της έρευνας.

Οι συμβάσεις

Οι κεραίες της Δικαιοσύνης ενεργοποιήθηκαν με βάση δημοσιεύματα του Τύπου, τα οποία αποτέλεσαν και τα πρώτα έγγραφα στην πολυσέλιδη όπως εξελίχθηκε δικογραφία, που άρχισε να σχηματίζει η επίκουρη εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς Πόπη Παπανδρέου.

Το πρώτο πράγμα που έκανε η εισαγγελική λειτουργός –όπως συνήθως συμβαίνει σε ανάλογες έρευνες –ήταν να ζητήσει όλες τις συμβάσεις της περιόδου 2007-2012 που αποτέλεσε και το επίκεντρο του ελέγχου της.

Χρειάστηκε να διαβάσει χιλιάδες σελίδες, με εξειδικευμένους τραπεζικούς όρους, αλλά και να ακολουθήσει βήμα βήμα την εξέλιξη των δανειακών συμβάσεων που έβαλε στο στόχαστρό της. Στόχος της; Αφενός να διαπιστώσει αν τα επίμαχα δάνεια χορηγήθηκαν με βάση τις προϋποθέσεις που ορίζει η τραπεζική νομοθεσία, χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο την περιουσία του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, αν οι δανειολήπτες είχαν δώσει τις αναγκαίες διασφαλίσεις, αν τα τεράστια ποσά που εκταμιεύτηκαν και επενδύθηκαν στους σκοπούς για τους οποίου εγκρίθηκαν και βεβαίως αν τα δάνεια αυτά ήταν εξυπηρετούμενα.

Στο επίκεντρο της εισαγγελικής έρευνας βρέθηκε το χαρτοφυλάκιο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου με τα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια.

5+1 πορίσματα

Στην πορεία της έρευνάς της η κυρία Παπανδρέου συνεκτίμησε τα πέντε πορίσματα που συντάχθηκαν από την αρμόδια Διεύθυνση Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος (ΔΕΠΣ) της Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά και το πόρισμα της Αρχής Καταπολέμησης του Ξεπλύματος Μαύρου Χρήματος που υπέγραφε ο πρόεδρός της Παναγιώτης Νικολούδης.

Σε αυτά περιγράφονταν τα προβληματικά δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου για υπέρογκες χρηματοδοτήσεις με τη μορφή δανείου σε σειρά εταιρειών και επιχειρηματιών. Οι συμβάσεις αυτές –κατά τα πορίσματα –καταφανώς δεν πληρούσαν τους συνήθεις όρους τραπεζικού δανεισμού κατά κατάχρηση της αντιπροσωπευτικής και διαχειριστικής εξουσίας των υπευθύνων της τράπεζας και κατά παράβαση της σχετικής ειδικής νομοθεσίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο έλεγχος της τραπεζικής Αρχής είχε αρχίσει νωρίτερα από την εισαγγελική έρευνα και συγκεκριμένα από το έτος 2010.

Ο ρόλος των αρμοδίων των ελεγκτικών Αρχών όμως σταματούσε εκεί που άρχιζε η… βουτιά στα βαθιά της εισαγγελικής λειτουργού. Εκείνη ήταν που με τη σειρά της έπρεπε να πατήσει πάνω σε αυτά τα δεδομένα και με τα εργαλεία πλέον της Ποινικής Δικονομίας να περάσει από τη διήγηση των πραγματικών περιστατικών στην τυποποίηση ενδεχόμενων ποινικών αδικημάτων.

Τα πρόσωπα

Κυρίως, η εισαγγελέας έψαξε αν τα πρόσωπα που ερευνούσε είχαν διαπράξει και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Ετσι, άρχισε να ιχνηλατεί την πορεία του χρήματος από την ώρα που έφυγε από το ταμείο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και πέρασε στα χέρια των επιχειρηματιών. Σε αυτό το κεφάλαιο της έρευνάς της εντόπισε, όπως προκύπτει από το πολυσέλιδο πόρισμά της, περιπτώσεις νομιμοποίησης εσόδων που αποκτήθηκαν από τη λήψη των επίμαχων δανειοδοτήσεων και την απόκρυψη των ποσών αυτών είτε σε διάφορες οφσόρ είτε σε αγορές ακινήτων στο εξωτερικό.

Οι υπεράκτιες διαδρομές

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η εισαγγελέας για την αποτύπωση των διαδρομών του χρήματος έχει χρησιμοποιήσει επτά σχεδιαγράμματα που απεικονίζουν την «ύποπτη» κατά την εισαγγελέα διαδρομή μέχρι να επιτευχθεί από τους φερόμενους ως δράστες η νομιμοποίηση των εσόδων από την εγκληματική τους δραστηριότητα.

Από την πλευρά της μάλιστα η κυρία Παπανδρέου έχει ήδη υποβάλει και σχετικά αιτήματα δικαστικής συνδρομής προκειμένου να αποκρυπτογραφήσει το δίκτυο των υπεράκτιων εταιρειών, αλλά και των λογαριασμών που διατηρούν οι εμπλεκόμενοι στο εξωτερικό.

Οι απαντήσεις των αρμοδίων Αρχών βέβαια, μετά την άσκηση της ποινικής δίωξης, θα διαβιβαστούν στον ανακριτή κατά της Διαφθοράς, πρόεδρο πρωτοδικών Γιώργο Ανδρεάδη, ο οποίος εξέδωσε και τα εντάλματα σύλληψης εις βάρος των επτά κατηγορουμένων.