Η Συντακτική Συνέλευση της Τυνησίας ενέκρινε την Πέμπτη ένα άρθρο του μελλοντικού Συντάγματος, το οποίο εισάγει την αρχή της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών (που αναδεικνύονται πάντως βουλευτίνες) στις μελλοντικές εθνοσυνελεύσεις που θα εκλεγούν!

Η Τυνησία είναι η αραβική χώρα που -εν έτει 2014- χωρίς να έχει επικυρώσει τυπικά την ισότητα μεταξύ των φύλων, έχει χορηγήσει από το 1956 τα περισσότερα δικαιώματα στις γυναίκες. Οι άνδρες ωστόσο εξακολουθούν να χαίρουν προνομίων έναντι των γυναικών, κυρίως σε ό,τι αφορά στα θέματα κληρονομιάς.

«Το κράτος ενεργεί για την ισχύ της ισότητας μεταξύ των ανδρών και των γυναικών στις εθνοσυνελεύσεις που θα εκλεγούν», ορίζεται από την 3η παράγραφο του άρθρου 45, το οποίο υιοθετήθηκε με 116 ψήφους υπέρ σε σύνολο 188 που ψήφισαν στη σύνοδο αυτή της Συντακτικής Συνέλευσης, στην οποία οι ισλαμιστές του κυβερνώντος κόμματος Ενάχντα διαθέτουν σχετική πλειοψηφία.

Μετά την ψηφοφορία, τα μέλη της Συνέλευσης σηκώθηκαν όρθια και έψαλλαν τον εθνικό ύμνο…

Τα λεπτά που προηγήθηκαν και ακολούθησαν της υιοθέτησης αυτής της τροπολογίας με μικρή πλειοψηφία —χρειαζόντουσαν 109 ψήφοι για να ενταχθεί στο νέο Σύνταγμα— ήταν ταραχώδη και πολλοί βουλευτές φώναζαν για να πάρουν το λόγο.

Το άρθρο 45 ορίζει εξάλλου ότι «το κράτος εγγυάται τα δικαιώματα που έχουν αποκτήσει οι γυναίκες και εργάζεται για την υποστήριξή τους και την εξέλιξή τους».

Σε αυτό επισημαίνεται επίσης ότι «το κράτος εγγυάται τις ίσες ευκαιρίες ανάμεσα στις γυναίκες και τους άνδρες» και ότι «λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για την εξάλειψη της άσκησης βίας στις γυναίκες».

Το άρθρο αυτό είχε αποτελέσει το αντικείμενο έντονων διαπραγματεύσεων τις τελευταίες ημέρες, οι οποίες οδήγησαν στον συμβιβασμό που υπερψηφίστηκε τελικά.

Η Συντακτική Συνέλευση είχε εξάλλου ήδη ψηφίσει τη Δευτέρα ένα γενικό άρθρο που αναγνώριζε ότι «όλοι οι πολίτες, γυναίκες και άνδρες, έχουν τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις. Είναι ίσοι απέναντι στον νόμο χωρίς καμία διάκριση».

Το άρθρο αυτό κρίθηκε ωστόσο πολύ αόριστο από ένα τμήμα της αντιπολίτευσης και οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.