Μια διαφορετική προσέγγιση στις βομβιστικές επιθέσεις στο Βόλγκογκραντ επιχειρεί στη βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν» ο Σάιμον Τζένκινς. «Οι επιθέσεις», σημειώνει, «μας υπενθυμίζουν ότι οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι πρώτα εθνικιστικά διαφημιστικά τεχνάσματα και στη συνέχεια αθλητικά γεγονότα. Κάθε νέα Ολυμπιάδα είναι πιο ακριβή και πιο πολιτικοποιημένη από την προηγούμενη, με αποτέλεσμα να λειτουργεί ως μαγνήτης για τους εχθρούς του εκάστοτε κράτους».

Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στο Σότσι, επισημαίνει ο βρετανός αρθρογράφος, συναγωνίζονται ήδη τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, το 2008, όσον αφορά το τεράστιο κόστος. Η μεταμόρφωση του θερέτρου της Μαύρης Θάλασσας φέρεται να έχει κοστίσει περισσότερα από 36 δισ. ευρώ –με ένα συμβόλαιο αξίας 5,3 δισ. ευρώ να πηγαίνει σε έναν προσωπικό συνεταίρο του προέδρου Πούτιν.

«Οι αγώνες του Σότσι είναι μια ξεδιάντροπη διαφήμιση της Ρωσίας του Πούτιν. Παρέλαβε ο ίδιος προσωπικά την ιερή φλόγα στην Κόκκινη Πλατεία, σαν ο Ιβάν ο Τρομερός να παραλάμβανε κομμάτι του ιερού σταυρού. Η φλόγα στάλθηκε στον Βόρειο Πόλο και στο Διάστημα. Ενα γιγάντιο στάδιο κατασκευάζεται μόνο για τις λίγες ώρες που θα διαρκέσουν οι τελετές έναρξης και λήξης. Ο αθλητικός ελιτισμός, η εξύμνηση του ανθρώπινου σώματος, έχει διαδεχθεί τη θρησκεία ως το μαρξιστικό όπιο του λαού. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι ολοένα και περισσότερο συναθροίσεις των κυβερνήσεων και των πρακτόρων τους. Και όσο πιο σοβινιστικό είναι το στήσιμό τους τόσο πιο αναπόφευκτα προσελκύουν σκοτεινές δυνάμεις διαμαρτυρίας και τρομοκρατίας».

Για τον Σάιμον Τζένκινς οι Ολυμπιακοί Αγώνες πρέπει είτε να επιστρέψουν στις αθλητικές απαρχές τους, χρησιμοποιώντας τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις και ένα πιο περιορισμένο φάσμα αθλημάτων, είτε πρέπει να αφεθεί κάθε άθλημα να διοργανώνει το δικό του παγκόσμιο πρωτάθλημα. Πάντως «ο τρόπος του Σότσι είναι τρέλα».