Πριν ακόμα καλά καλά στεγνώσει το μελάνι της πολυσέλιδης απολογίας του προφυλακισμένου πρώην αναπληρωτή διευθυντή εξοπλισμών Αντώνη Κάντα, άνοιξε νέος κύκλος συλλήψεων που μεγαλώνει τον κατάλογο των κατηγορουμένων στο «πάρτι» της μίζας των εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Οι αποκαλύψεις Κάντα, όπως προέκυψε σε τουλάχιστον δύο δικογραφίες προμήθειας εξοπλιστικών προγραμμάτων, «κούμπωσαν» με τα στοιχεία που  είχαν στα χέρια τους οι επίκουροι εισαγγελείς Κατά της Διαφθοράς Πόπη Παπανδρέου και Αντώνης Ελευθεριάνος.

Ετσι, η επικεφαλής της ομάδας των εισαγγελέων Κατά της Διαφθοράς Ελένη Ράικου έδωσε το πράσινο φως για την άσκηση ποινικών διώξεων που περιλαμβάνουν τρία κακουργήματα για τις «χρυσές συμβάσεις»: ενεργητική και παθητική δωροδοκία με βάση τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του δημόσιου χρήματος καθώς και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Ο απολογισμός του πρώτου κύματος των διώξεων, καθώς έπονται και άλλες, είναι η σύλληψη του αντιπροσώπου γερμανικής εταιρείας Δημήτρη Παπαχρήστου μετά το ένταλμα που εξέδωσε ο ανακριτής – πρόεδρος πρωτοδικών Σπύρος Γεωργουλέας.

ΤΙ ΕΙΧΕ ΠΕΙ. Για τον νέο κατηγορούμενο ο Αντώνης Κάντας έχει πει απολογούμενος: «…Ενα άλλο εξοπλιστικό πρόγραμμα για το οποίο έλαβα προμήθεια ήταν τα αυτοκινούμενα πυροβόλα της γερμανικής εταιρείας Wegmann. Εκπρόσωπος της εταιρείας στην Ελλάδα ήταν ο Δημ. Παπαχρήστος. Σε κάποια από τις συναντήσεις στο γραφείο μου, είπε ότι η εταιρεία μού προσφέρει 0,5% του κόστους της σύμβασης, που ήταν περίπου 150.000.000 ευρώ. Μόλις ολοκληρώθηκε η σύμβαση και ύστερα από ένα εξάμηνο ο κ. Παπαχρήστος, μέσω εταιρείας ιδιοκτησίας του, κατέθεσε 500.000 ευρώ, από μια άλλη εταιρεία άλλα 50.000 ευρώ. Ακόμη κατέθεσε άλλα 100.000 ευρώ σε λογαριασμό στην Dresdner Bank και άλλα 100.000 ευρώ μού έδωσε μετρητά στην Ελλάδα σε ένα γραφείο που είχα στη Βουκουρεστίου».

«Υπάρχει πληθώρα στοιχείων που επιτρέπουν και επιβάλλουν στις εισαγγελικές και ανακριτικές Αρχές να φθάσουν στην άκρη του νήματος της διαπλοκής στον χώρο των εξοπλιστικών προμηθειών των ενόπλων δυνάμεων, υπό την αυτονόητη προϋπόθεση ότι υπάρχει η απαραίτητη βούληση σε όλα τα όργανα του κράτους να συμβάλουν στην αποκάλυψη της αλήθειας, στην επιστροφή των χρημάτων στο Δημόσιο και στον καταλογισμό ποινικών ευθυνών χωρίς διακρίσεις, επιλεκτική αξιοποίηση ανακριτικών πράξεων και αντιμετώπιση υποθέσεων και προσώπων με δύο μέτρα και δύο σταθμά», επισημαίνει ο δικηγόρος του Α. Κάντα, Γιάννης Μαντζουράνης, αποτιμώντας τις αποκαλύψεις του εντολέα του.