Εξι χρόνια προσπαθούσε να παίξει τον ρόλο που ονειρευόταν, αλλά το Χόλιγουντ στεκόταν εμπόδιο. Αιτία; Η βία του σεναρίου. Αυτό δηλώνει ο Λεονάρντο ντι Κάπριο στην ιταλική εφημερίδα «Κοριέρα ντέλα Σέρα» για τη νέα του ταινία «Ο λύκος της Γουόλ Στριτ» που βγαίνει τα Χριστούγεννα και στις κινηματογραφικές αίθουσες της Αθήνας.

Σεξ, βία και διαφθορά είναι ο βασικός καμβάς του σεναρίου στο φιλμ του Μάρτιν Σκορσέζε. Ετσι όμως ήταν και η πραγματική ζωή του ήρωα Τζόρνταν Μπέλφορντ, του χρηματιστή από τη Νέα Υόρκη ο οποίος έκανε μια περιουσία εξαπατώντας επενδυτές. Μια ζωή γεμάτη πλούτη χωρίς όρια, με γυναίκες, κοκαΐνη, πολυτελή αυτοκίνητα και μάλιστα σε πολύ νεαρή ηλικία.

Ο Λεονάρντο ντι Κάπριο υποδύεται αυτόν τον σύγχρονο «Καλιγούλα» και όπως λέει ο πρωταγωνιστής αλλά και συμπαραγωγός της ταινίας, «δεν είναι μόνο τα ναρκωτικά, τα γιοτ, η πορνεία και το χρήμα που μπαίνουν στο επίκεντρο αυτής της ιστορίας. Εκείνο που πρέπει να εντοπίσουμε κι έχει σημασία είναι η απληστία που χαρακτηρίζει τον Τζόρνταν Μπέλφορντ». Και αυτή η απληστία, επισημαίνει ο Ντι Κάπριο, είναι το κύριο χαρακτηριστικό του σημερινού κόσμου. «Η ταινία είναι ένα κυνικό σχόλιο για τον σύγχρονο κόσμο –είναι ένας καθρέφτης της εποχής μας».

Μέσα όμως σε αυτόν τον σκληρό και διεφθαρμένο χαρακτήρα, ο βραβευμένος με Οσκαρ ηθοποιός ρίχνει φως και σε άλλες του πλευρές. «Είχα διαβάσει τα απομνημονεύματα του Μπέλφορντ μόλις είχαν κυκλοφορήσει. Ηταν ένας από τους πολλούς που εξαπάτησαν και καταχράστηκαν τις οικονομίες μιας ζωής άλλων για να πλουτίσουν οι ίδιοι». Για τον Λεονάρντο ντι Κάπριο, η ιστορία του διεφθαρμένου χρηματιστή έχει πολλά διδάγματα. Βρίσκει συναρπαστική την ειλικρίνειά του. Πριν να κατηγορηθεί για τις απάτες και το ξέπλυμα χρήματος, ζούσε σε πλήρη ασυδοσία: Είχε ελικόπτερο, έξι πολυτελή αυτοκίνητα, αγόραζε σκάφη από την Κοκό Σανέλ, έδινε ιλιγγιώδη ποσά σε ξενοδοχεία, ιερόδουλες και ναρκωτικά. «Δεν έκρυψε τίποτα και δεν απολογήθηκε για τη λαγνεία του, για το παράνομο χρήμα, ούτε για την άμετρη κατανάλωσή του. Επίσης πλήρωσε το τίμημα για όλα αυτά».

Η σκοτεινή πλευρά της ανθρώπινης φύσης, όμως, δεν είναι μόνο αυτό που βρίσκεται στον νεοϋορκέζο χρηματιστή. Η ιστορία που δίνει τα περισσότερα διδάγματα για τον πρωταγωνιστή της ταινίας είναι η ζωή του μετά την αποφυλάκισή του: «Ο Μπέλφορντ σήμερα έχει δική του τηλεοπτική εκπομπή και δίνει συμβουλές για το πώς να πλουτίσει κάποιος. Αυτό δίνει το στίγμα της σημερινής κοινωνίας…».