Σχέδιο νόμου για την καταπολέμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, η οποία κάθε χρόνο συνδέεται με 400.000 πρόωρους θανάτους, παρουσίασε χθες η ΕΕ. Οι προτάσεις αφορούν τη θέσπιση νέων ορίων στις εκπομπές από σταθμούς παραγωγής ενέργειας. Επίσης προβλέπονται μέτρα για να συμμορφωθούν οι χώρες με την εφαρμογή κείμενης νομοθεσίας που αφορά τη χρήση υλικών που μολύνουν και συνδέονται με ασθένειες όπως ο καρκίνος και το άσθμα.

Σήμερα πολλές χώρες-μέλη της ΕΕ δεν έχουν εφαρμόσει τη νομοθεσία της ΕΕ που αφορά την καταπολέμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, παρά το γεγονός ότι οι συγκεκριμένοι κανονισμοί είναι πιο ελαστικοί από αυτούς που έχει θεσπίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Μέλη περιβαλλοντικών οργανώσεων υποστηρίζουν ότι η Κομισιόν δεν έχει κάνει ακόμη τολμηρά βήματα για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Η μόλυνση θεωρείται ότι προκαλεί περισσότερα θύματα από ό,τι τα τροχαία δυστυχήματα. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στόχος της ΕΕ είναι να κάνει τη νομοθεσία για την ατμοσφαιρική ρύπανση το ίδιο αυστηρή με αυτήν που ζητά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Το έργο της όμως είναι δύσκολο επειδή θα πρέπει να προβλέψει και τις ανάγκες των βιομηχανιών.

Από την εφαρμογή νέων, πιο αυστηρών κανονισμών οι χώρες μπορεί να γλιτώνουν έως 40 δισ. ευρώ τον χρόνο από δαπάνες για την υγεία. Η Κομισιόν εκτιμά ότι η υιοθέτηση πιο αυστηρών κανονισμών για την ατμοσφαιρική ρύπανση θα μειώσει τους θανάτους που σχετίζονται με αυτήν κατά 58.000 έως το 2030.