Η άσκηση ποινικής δίωξης κατά ανθρώπου και η καταδίκη του επειδή αρνείται τη γενοκτονία των Αρµενίων συνιστά επίθεση στην ελευθερία της έκφρασης, απεφάνθη χθες το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωµάτων, δικαιώνοντας έναν Τούρκο που είχε καταδικαστεί στην Ελβετία. «Η ελεύθερη άσκηση του δικαιώµατος να συζητούνται ανοιχτά ευαίσθητα θέµατα που µπορεί να δυσαρεστήσουν είναι µία από τις θεµελιώδεις πτυχές της ελευθερίας της έκφρασης», ανέφεραν οι δικαστές του Στρασβούργου, οι οποίοι καταδίκασαν τη Βέρνη για παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης του ενάγοντος. Η απόφαση αυτή ωστόσο δεν είναι οριστική. Οι ελβετικές Αρχές έχουν στη διάθεσή τους τρεις µήνες για να την αµφισβητήσουν, ζητώντας νέα εξέταση της υπόθεσης, κάτι το οποίο δεν είναι ωστόσο βέβαιο ότι θα δεχθεί το Δικαστήριο.

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωµάτων προσέφυγε ο πρόεδρος του αριστερού τουρκικού Κόµµατος Εργασίας Ντογού Περιντσέκ. Ο ίδιος είχε καταδικαστεί από την ελβετική Δικαιοσύνη το 2007 σε καταβολή προστίµου επειδή «υποκινούµενος από ρατσιστικά κίνητρα, αρνήθηκε τη γενοκτονία των Αρµενίων σε τρεις περιστάσεις, κατά τη διάρκεια συνεδρίων που έγιναν στην Ελβετία». Ο Ντογού Περιντσέκ είχε χαρακτηρίσει τη γενοκτονία των Αρµενίων «διεθνές ψέµα» και είχε αρνηθεί την πρόθεση της Οθωµανικής Αυτοκρατορίας για τη διάπραξη γενοκτονίας. Από την πλευρά τους, οι ευρωπαίοι δικαστές υπογράµµισαν χθες ότι δεν είναι δική τους αρµοδιότητα να αποφανθούν όσον αφορά την πραγµατικότητα των σφαγών που υπέστησαν οι Αρµένιοι το 1915 ούτε όσον αφορά την καταλληλότητα του χαρακτηρισµού τους ως γενοκτονίας.

Το Δικαστήριο ωστόσο έσπευσε να διευκρινίσει ότι η συγκεκριµένη υπόθεση θα πρέπει να διαχωριστεί από ανάλογες που αφορούν την άρνηση των εγκληµάτων του Ολοκαυτώµατος που διαπράχθηκαν από το ναζιστικό καθεστώς, «ιστορικά γεγονότα, ενίοτε πολύ συγκεκριµένα, όπως η ύπαρξη θαλάµων αερίων», τα οποία εξάλλου «έχουν καταδειχθεί από διεθνές δικαστήριο».