Disney Classic

«Ψυχρά κι ανάποδα». Παραμύθια κρύβονται σε κάθε τόπο, κάποια εξ αυτών παμπάλαια, «δεσμοί» με μια εποχή κατά την οποία οι άνθρωποι πίστευαν στα ξωτικά και στους διαβόλους, σ’ έναν δηλαδή πλήρως φαντασιακό όσο και απλοποιημένο διαχωρισμό «καλού» και «κακού». Σήμερα, κανείς σοβαρός άνθρωπος δεν πιστεύει σ’ αυτά, κι όμως, σπουδαίοι συγγραφείς επιμένουν να γράφουν παραμύθια, κι εμείς να τα απολαμβάνουμε. Γιατί; Μα η επιβεβλημένη σοβαρότητα του πολιτισμού μας δεν μπορεί να καλύψει την ανθρώπινη επιθυμία για το ανερμήνευτο! Αδύνατον, λοιπόν, να δεις την ιστορία της πριγκίπισσας Αννας (που πρέπει να βρει την Παγωμένη Βασίλισσα Ελσα, ώστε να λυθούν τα παγωμένα μάγια που ταλαιπωρούν ένα ολόκληρο βασίλειο) και να μη συγκινηθείς. Τούτη εδώ η μουσική και εικαστική πανδαισία, που αποτελεί και τη μεγάλη επιστροφή της Disney, διαθέτει ατόφια εκείνη τη παλιά μαγεία.

Βαθμοί: 7

Συμπαθής επιστροφή

«Γελαστός πρίγκιπας». Επειτα από πολλές χαζοκωμωδίες, να και η επιστροφή του Ντέιβιντ Γκόρντον Γκριν σε πιο «σοβαρά» μονοπάτια (Αρκτος σκηνοθεσίας στο τελευταίο Φεστιβάλ Βερολίνου). Οπου ο σκεπτικός και αυστηρός Αλβιν και ο αφελής αδελφός της κοπέλας του, Λανς, περνούν το καλοκαίρι στο δάσος επισκευάζοντας τις γραμμές κυκλοφορίας ενός επαρχιακού δρόμου που έχει καταστραφεί από πυρκαγιά. Ευκαιρία για ένα ευαίσθητο road movie, με την ξεχωριστή ματιά του Γκόρντον Γκριν επί του αμερικανικού τοπίου να έχει επιστρέψει, και τις ερμηνείες των Εμίλ Χιρς και Πολ Ραντ να τονίζουν το ελαφρώς αλλοπρόσαλλο της συνύπαρξής τους.

Βαθμοί: 6

Οσκαρικό και βαρετό

«Ο μπάτλερ». Οκτώ προέδρους υπηρέτησε ο Σέσιλ (Φόρεστ Γουίτακερ) –από τον Αϊζενχάουερ μέχρι τον Ρίγκαν –κι ενώ η αφροαμερικανική κοινότητα πάλευε για τα δικαιώματά της. Πράγματα σημαίνοντα όλα αυτά, που αντιμετωπίζονται όμως με ληθαργική απλότητα από τον Λι Ντάνιελς που φιλμάρει εδώ τον δικό του «Φόρεστ Γκαμπ». Ο Γκαμπ όμως μπορεί να μη σκεφτόταν, αλλά τουλάχιστον δρούσε. Εδώ τι να σου κρατήσει το ενδιαφέρον; Α, με συγχωρείτε, οι ερμηνείες: ο Ρόμπιν Γουίλιαμς είναι ένας υπέροχος Αϊζενχάουερ και η Βανέσα Ρεντγκρέιβ θεά ό,τι κι αν παίζει. Πέραν τούτου, ύπνος.

Βαθμοί: 3

Ισπανικό θρίλερ

«Αγνωσία». Θρίλερ εποχής, σχολής ισπανικής, όπου στη Βαρκελώνη του τέλους του 19ου αιώνα πεντάμορφη νεαρά που νοσεί από αγνωσία (ο νους αδυνατεί να ερμηνεύσει τα ερεθίσματα που λαμβάνει) γίνεται αντικείμενο ενός παράξενου πειράματος. Στην αρχή σαστίζεις με την υπέροχη (και παραμυθένια) ανασύσταση της εποχής, αλλά και την ατμόσφαιρα που παραπέμπει σε νουβέλα του Εντγκαρ Αλαν Πόε, και προς το τέλος μουρμουρίζεις ένα «τι κρίμα» για όλες εκείνες τις σεναριακές ευκολίες που κόβουν πόντους από τον μύθο. Οι φίλοι του φανταστικού πάντως ας το δουν.

Βαθμοί: 5

Μικρό καλάθι

«Last Vegas». Και σας λένε: «Πάμε να δούμε μια κωμωδία με Ντε Νίρο, Μόργκαν Φρίμαν, Μάικλ Ντάγκλας και Κέβιν Κλάιν;». Και λες «Ναι, αμέ, φύγαμε». Και τους βλέπεις να σαχλαμαρίζουν ευχάριστα στα 60φεύγα τους, περνώντας ένα Σαββατοκύριακο στο Λας Βέγκας και, προσέξτε, είναι απολύτως ξεκάθαρο πως οι ηθοποιοί απολαμβάνουν το παρεάκι τους. Το πρόβλημα είναι πως αυτό το «Hangover» της τρίτης ηλικίας είναι τόσο ανώδυνο και ασφαλές, που ελάχιστα έχεις να θυμάσαι μετά το πέρας της προβολής του.

Βαθμοί: 4