Tο πρωί της Τετάρτης θα συνεχιστεί η απολογία ενώπιον του ανακριτή Διαφθοράς Γαβριήλ Μαλλή του πρώην αναπληρωτή Διευθυντή Εξοπλισμών του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας, την περίοδο 1996-2002, Αντώνη Κάντα, για τον λογαριασμό με ποσό 13,7 εκατομμύρια δολάρια που εντοπίστηκε στην Σιγκαπούρη και φαίνεται να συνδέεται με την υπόθεση των υποβρυχίων.

Ο Αντώνης Κάντας κατηγορείται για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και συνελήφθη την Παρασκευή μετά από ένταλμα που εξέδωσε ο ανακριτής με αφορμή τον λογαριασμό που εντοπίστηκε στην Σιγκαπούρη.

Σύμφωνα με τον συνήγορο του Γιάννη Μαντζουράνη, ο εντολέας του προτίθεται να επιστρέψει τα χρήματα στο Δημόσιο και να συνεργαστεί με τους ανακριτές της υπόθεσης των παράνομων αμοιβών για εξοπλιστικά προγράμματα ΥΠΕΘΑ.

Ο επίμαχος λογαριασμός αποκαλύφθηκε μετά από έρευνα της Αρχής για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και μέσω αυτού φαίνεται να διακινήθηκαν χρήματα από δύο off shore εταιρείες των οποίων νόμιμος ιδιοκτήτης-διαχειριστής αναφέρεται ο Αντώνης Κάντας.

Όπως τονίζει η υπεράσπισή του, σκοπεύει να πει «όλη την αλήθεια για τα 14 εκατομμύρια δολάρια που βρέθηκαν σε λογαριασμούς offshore σε τράπεζα της Σιγκαπούρης και του ανήκουν».

Η παραδοχή αυτή πάντως ενδέχεται να οδηγήσει σε νέους κατηγορούμενους και σε απρόβλεπτες εξελίξεις στο ανακριτικό της έρευνας για τα εξοπλιστικά.

Πληροφορίες αναφέρουν πώς πιθανόν ο Αντώνης Κάντας, θα μιλήσει για τουλάχιστον 10 άγνωστες στην ανάκριση υποθέσεις εξοπλιστικών από όπου έλαβε χρήματα (ήδη λέγεται ότι κατονόμασε μία αμερικάνικη και μία ρώσικη εταιρεία) καθώς και 5-6 αντιπροσώπους εταιριών οι οποίοι του διοχέτευσαν μαύρο χρήμα.

Απολογούμενος, έδωσε στοιχεία και για ακόμη έναν λογαριασμό με ποσό περίπου 2 εκατομμυρίων δολαρίων που σχετίζεται με την υπόθεση.

– Ο Αντώνης Κάντας είχε συλληφθεί πριν λίγο καιρό με ένταλμα του ανακριτή Σπύρου Γεωργουλέα για δωροδοκία, νομιμοποίηση παράνομων εσόδων και άμεση συνέργεια σε απιστία του πρώην υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου.

Οι κατηγορίες αφορούν ποσό 500.000 ευρώ που βρέθηκε σε λογαριασμό του, σχετιζόμενο κατά την δικογραφία με την υπόθεση του εξοπλιστικού προγράμματος «Ερμής 2» για επέκταση τηλεπικοινωνιακού προγράμματος του στρατού που είχε ανατεθεί στη Siemens.

Μετά την τότε απολογία του ο κατηγορούμενος είχε αφεθεί ελεύθερος με χρηματική εγγύηση 500.000 ευρώ και περιοριστικούς όρους.