Μπορεί το χριστουγεννιάτικο δέντρο να είναι στολισμένο με φώτα και αστραφτερά στολίδια, είναι όμως και φωλιά για περίπου 25.000 διαφορετικά έντομα, αράχνες και μικροοργανισμούς, τα οποία κοιμούνται ήσυχα πάνω του.

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από την ανάλυση που έγινε από ειδικούς στο Πανεπιστημιακό Μουσείο του Μπέργκεν, στη Νορβηγία. «Δεν το πιστεύαμε ούτε εμείς ότι υπάρχουν τόσα πολλά ζωύφια στα κομμένα δέντρα που προορίζονται για εμπόριο αυτές τις ημέρες», εξηγεί ο Μπιαρτ Τζόρνταν, αναπληρωτής καθηγητής και υπεύθυνος για την έρευνα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα πιο συχνά ζωύφια που υπάρχουν στα χριστουγεννιάτικα δέντρα είναι ψωκόπτερα, αράχνες, σκουληκάκια, σκώροι και πράσινες αράχνες. Και είναι φυσικό να βρίσκονται εκεί τα ζωύφια, καθώς φυσιολογικά το φθινόπωρο κρύβονται στα δέντρα προκειμένου να πέσουν σε χειμερία νάρκη. «Επιπλέον, όσο και εάν προσπαθήσει κάποιος, δεν πρόκειται να τα δει με γυμνό μάτι για να τα απομακρύνει. Και είναι φυσικό όταν ένα δέντρο μπαίνει στο σπίτι μας να φέρει μαζί του και κομμάτια της φύσης που δεν μας αρέσουν».

Τα περισσότερα από αυτά είναι δύσκολο να ξυπνήσουν, καθώς με έναν βιολογικό μηχανισμό αδειάζουν τα σώματά τους από τα υγρά (δεν έχουν αίμα) και τα αντικαθιστούν με ένα ψυχρό υγρό που τα κρατά ανενεργά, σε κατάσταση ύπνωσης δηλαδή.

«Το πρόβλημα αρχίζει όταν το δέντρο βρεθεί σε θερμό περιβάλλον, δηλαδή μέσα στο ζεστό σπίτι», λέει ο Μπιαρτ. Και ακόμη χειρότερα, όταν στολίσουμε τα φωτάκια, τα οποία τους θυμίζουν άνοιξη και ξυπνούν από τη νάρκη τους.

Οι ειδικοί είναι καθησυχαστικοί καθώς, όπως σπεύδουν να εξηγήσουν, τα ζωύφια είναι εντελώς αθώα. «Το καλό είναι ότι δεν κάνουν προσπάθειες να διαφύγουν από το δέντρο, καθώς το δέντρο ακόμη και χωρίς τις ρίζες του είναι ιδιαίτερα ξηρό ως περιβάλλον γι’ αυτά, όπως απόλυτα ξηρό είναι και το περιβάλλον στο υπόλοιπο σπίτι», λέει ο Μπιαρτ. Ετσι, παραμένουν όσο μπορούν στο υγρό περιβάλλον κολλημένα στα κλαδιά και ακολούθως επειδή έχουν ξυπνήσει και πρέπει να τραφούν, δεν βρίσκουν φαγητό και ψοφάνε.

Τι πρέπει να γνωρίζετε

Οπως εξηγούν οι ειδικοί, δεν χρειάζεται να κάνουμε τίποτα, διότι στις περισσότερες περιπτώσεις το μόνο που μπορεί να προκαλέσουν είναι κάποιες μικρές αλλεργικές αντιδράσεις. Ούτε τους ανθρώπους ούτε τα οικόσιτα ζώα ούτε τα έπιπλα μπορεί να βλάψουν αυτοί οι μικροοργανισμοί.

Δεν θα πρέπει ούτε να τινάζουμε έξω από το σπίτι ούτε να ψεκάζουμε το δέντρο μας διότι θα καταστραφεί. Οπως τονίζουν οι ειδικοί, τα έντομα που υπάρχουν στο έλατο δεν είναι και πολύ διαφορετικά από αυτά που έχουμε στις αυλές και τις βεράντες μας στις γλάστρες και καλά θα κάνουμε να εξοικειωθούμε με την ιδέα ότι θα υπάρχουν, έστω και για λίγο, μέσα στο σπίτι μας.