Δίνει κάθε Δεκέμβριο χρώμα και διάθεση. Η εμφάνισή του στις βιτρίνες των ανθοπωλείων, στους πάγκους των λαϊκών και στα άλλα καταστήματα πώλησής του μαρτυρά ότι πλησιάζει η εορταστική περίοδος.

Το κοινώς λεγόμενο «φυτό των Χριστουγέννων», το αλεξανδρινό ή αλλιώς ποϊνσέτια (poinsettia), που διατίθεται παγκοσμίως σε περισσότερες από 100 ποικιλίες, σε μεγάλη γκάμα χρωμάτων, κατά βάση κόκκινο, βγήκε και φέτος εδώ και καιρό προς πώληση από τους αρκετές δεκάδες έλληνες καλλιεργητές του. «Και πάλι έχουμε διαθέσιμες 25.000 γλάστρες, όσες και τα προηγούμενα χρόνια. Σε αντίθεση με άλλους συναδέλφους, τουλάχιστον εμάς η κρίση δεν μας υποχρέωσε να μειώσουμε τις καλλιέργειές μας αυτές, αφού είμαστε ακόμα σε θέση να τις πουλάμε στο σύνολό τους, η πελατεία μας παραμένει σταθερή. Και τώρα, αν κρίνω από τις γλάστρες που ήδη δώσαμε, στο τέλος των γιορτών θα έχουμε ξεπουλήσει…», αισιοδοξεί ο 58χρονος Σωτήρης Καλαντζής, ένας από τους 6-7 παραγωγούς που διατηρούν θερμοκήπια με αλεξανδρινά στον Μαραθώνα.

Σε περίπου πέντε στρέμματα είχε απλώσει και τη χρονιά αυτή το φυτώριό του με τα αλεξανδρινά. Τα διαθέτει πανελλαδικά, στη χονδρική, σε τιμές από 1-4 ευρώ, ανάλογα με το μέγεθος της γλάστρας. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, στο τέλος το κέρδος του είναι μικρότερο εξηγεί. «Στην ουσία, την τελευταία τριετία κάθε χρόνο έχουμε και μείωση στο εισόδημά μας αυτό. Κι αυτό γιατί αυξήθηκαν τα έξοδά μας (ΔΕΗ, χώμα, γλάστρες κ.λπ.) ενώ εμείς κρατήσαμε τις τιμές μας σταθερές, απορροφήσαμε δηλαδή εμείς τις επιπλέον αυτές δαπάνες και όχι ο καταναλωτής…», σημειώνει.