Οργή προκάλεσε στους Iσραηλινούς ο μουσικός Ρότζερ Γουότερς, άλλοτε μέλος των Pink Floyd, με τους χαρακτηρισμούς του εις βάρος τους. Ο μουσικός μιλώντας για το παλαιστινιακό ζήτημα είπε, μεταξύ άλλων, πως το σύγχρονο κράτος του Ισραήλ προσομοιάζει στη ναζιστική Γερμανία και ότι ο τρόπος με τον οποίο οι Ισραηλινοί αντιμετωπίζουν τους Παλαιστινίους παραπέμπει στις θηριωδίες των Ναζί. «Ο παραλληλισμός με όσα συνέβησαν στη Γερμανία του ’30 είναι εξόφθαλμος», δήλωσε ο Γουότερς στο πλαίσιο διαδικτυακής συνέντευξής του.

Και όπως ήταν αναμενόμενο, οι δηλώσεις του αυτές προκάλεσαν οργή και ζωηρές αντιδράσεις από επιφανείς ανθρώπους του Ισραήλ. Ο 70 ετών ροκάς –υποστηρικτής των παλαιστινιακών θέσεων –συχνά αντιμετωπίζει κατηγορίες για αντισημιτισμό αλλά ισχυρίζεται ότι έχει το δικαίωμα να παρακινεί συναδέλφους του να μποϊκοτάρουν το Ισραήλ.

Ο αμερικανός ραβίνος και διανοούμενος με επιρροή Σμούλι Μπότιτς χαρακτήρισε τις απόψεις του Γουότερς θρασύτατες και απροκάλυπτα αντισημιτικές. «Κύριε Γουότερς, οι Ναζί ήταν ένα καθεστώς δολοφόνων που εξολόθρευσε έξι εκατομμύρια Εβραίους», σημείωσε στο «Observer» της Νέας Υόρκης. «Το γεγονός ότι έχετε το θράσος να παρομοιάζετε τους Εβραίους με τα τέρατα που τους δολοφόνησαν δείχνει ότι δεν έχετε αξιοπρέπεια και καρδιά».

Αυτό ήταν και μια απάντηση σε άλλο, πρόσφατο, σχόλιο του Γουότερς για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Ο μουσικός σε συνέντευξή του στο αριστερό περιοδικό «CounterPunch» κατέκρινε την αμερικανική κυβέρνηση ότι επηρεάζεται υπερβολικά από τον προπαγανδιστικό μηχανισμό του Ισραήλ.

Χαρακτήρισε το σώμα των ραβίνων εκκεντρικό και κατήγγειλε ότι θεωρούν τους Παλαιστινίους και τους Αραβες της Μέσης Ανατολής υπανθρώπους.

«Τέτοιοι παραλληλισμοί για το Ολοκαύτωμα προσβάλλουν τη μνήμη έξι εκατομμυρίων Εβραίων –ανδρών, γυναικών και παιδιών –οι οποίοι δολοφονήθηκαν από τους Ναζί. Επιθέσεις σαν κι αυτές είθισται να χρησιμοποιούνται ως συγκεκαλυμμένος αντισημιτισμός και ως τέτοιες πρέπει να αντιμετωπίζονται», ήταν η αντίδραση της Κάρεν Πόλοκ, διευθύντριας του Μορφωτικού Ιδρύματος Ολοκαυτώματος.

«Απεχθείς δηλώσεις σαν κι αυτές δεν λαμβάνουν υπόψη τους την πραγματικότητα στο Ισραήλ σήμερα και στρέφονται κατά των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων που βρίσκονται σε εξέλιξη», υποστήριξε ο Ντέρμοτ Κιχόου, επικεφαλής του Βρετανοϊσραηλινού Κέντρου Επικοινωνίας και Ερευνας με έδρα το Λονδίνο.