Την υποχρέωση της ελληνικής κυβέρνησης να συμπεριλάβει τα ομόφυλα ζευγάρια στο σύμφωνο συμβίωσης υπογράμμισαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, καθώς και η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, σε σχετική συνέντευξη Τύπου.

Υπέρ του διευρυμένου συμφώνου συμβίωσης τάχθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου, του ΠΑΣΟΚ Κώστας Τριαντάφυλλος, και της ΔΗΜΑΡ Μαρία Γιαννακάκη.

Η κ. Κατριβάνου αναφέρθηκε στο σχέδιο νόμου και την τροπολογία που έχει καταθέσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για ένα διευρυμένο σύμφωνο συμβίωσης, ώστε να συμπεριληφθούν σε αυτό τα ομόφυλα ζευγάρια και να υπάρχουν ασφαλιστικά, κληρονομικά, οικονομικά, περιουσιακά και εργασιακά δικαιώματα γι’ αυτά.

«Το να συμπεριλαμβάνονται τα ομόφυλα ζευγάρια στο σύμφωνο συμβίωσης είναι για εμάς στοιχειώδες θέμα ισονομία και δημοκρατίας και ενισχύει το αίσθημα κοινωνικής συνοχής για όλους. Είναι βασικό αστικό δικαίωμα, οι ομόφυλοι να παντρεύονται και να υιοθετούν παιδιά», επισήμανε

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κ. Τριαντάφυλλος, παρατήρησε ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου βάζει στην πολιτική συζήτηση ένα θέμα που μέχρι τώρα δεν ήταν κεντρικό ζήτημα, ενώ η Βουλή για πρώτη φορά στην ιστορία της προχωρά, έπειτα από πρόταση 17 βουλευτών, στη σύσταση μόνιμης ειδικής επιτροπής που θα βλέπει πώς εναρμονίζεται η εθνική νομοθεσία στη Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και στη σχετική νομολογία.

Ο ίδιος επισήμανε ότι γίνεται προσπάθεια ώστε το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο να περιλαμβάνει στον λόγο του μίσους και τις περιπτώσεις σεξουαλικού προσανατολισμού και τις διαφορετικές ταυτότητες φύλου.

Αναφερόμενη σε σχετικά σχέδια νόμου για τις αλλαγές στο σύμφωνο συμβίωσης που έχουν καταθέσει τόσο η ΔΗΜΑΡ, όσο και το ΠΑΣΟΚ, η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Μαρία Γιαννακάκη, παραδέχθηκε ότι η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ είναι πληρέστερη «και όταν έρθει προς συζήτηση νομίζω ότι θα πρέπει να στηριχθεί γιατί σ’ αυτά τα θέματα δεν μπορούν να υπάρχουν κομματικές γραμμές».

Η κ. Γιαννακάκη παρατήρησε επίσης ότι στη ΔΗΜΑΡ όπως και σε άλλα κόμματα δεν υπάρχει ομοφωνία γύρω από το θέμα της τεκνοθεσίας για τα ομόφυλα ζευγάρια.

«Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει, εκτός από την αποζημίωση των ομόφυλων ζευγαριών που προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, να αλλάξει τον νόμο για το σύμφωνο συμβίωσης, γιατί κινδυνεύει ως και με αποπομπή από το Συμβούλιο της Ευρώπης», εξήγησε κατά τη συνέντευξη Τύπου ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Β. Μάλλιος, ο οποίος εκπροσώπησε νομικά μαζί με τον συνταγματολόγο Νίκο Αλιβιζάτο τα τέσσερα ομόφυλα ζευγάρια που προσέφυγαν κατά της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

«Όλοι έχουμε τα ίδια θεμελιώδη δικαιώματα. Η ελληνική Πολιτεία οφείλει να παρέμβει ρυθμιστικά και να μην αρνείται ένα θεμελιώδες δικαίωμα των ατόμων διαφορετικού σεξουαλικού προσανατολισμού, το δικαίωμα να διαμορφώσουν οι ίδιοι την κοινή τους ζωή», πρόσθεσε ο κ. Μάλλιος.

Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου ζητεί την αναγνώριση του δικαιώματος των ομόφυλων ζευγαριών στον γάμο και την υιοθεσία.