Πολλοί ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών ήταν προγραμματισμένο να συναντηθούν τη Δευτέρα το βράδυ στο Βερολίνο για να συζητήσουν, για άλλη μια φορά, το θέμα της τραπεζικής ένωσης, το μεγάλο σχέδιο για το οποίο αναζητείται μια συμφωνία το αργότερο μέχρι την Τετάρτη, όπως ανέφερε μια γερμανική πηγή.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα δεχτεί το βράδυ τους ομολόγους του της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Ολλανδίας, καθώς επίσης και εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Για την Τρίτη είναι προγραμματισμένη στις Βρυξέλλες η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών των χωρών-μελών της ευρωζώνης ενώ την Τετάρτη θα ακολουθήσει η σύνοδος των υπουργών όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για το μηχανισμό εξυγίανσης ή εκκαθάρισης των τραπεζών.

Ο μηχανισμός αυτός θα επιτρέπει την εξεύρεση λύσεων για τις τράπεζες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα, αποφεύγοντας, όσο αυτό είναι δυνατόν, την κρατική χρηματοδότησή τους.

Οι υπουργοί θα πρέπει να καταλήξουν σε μια συμβιβαστική συμφωνία μέχρι τα τέλη του έτους ώστε το τελικό κείμενο να εγκριθεί οριστικά πριν από τις ευρωεκλογές, τον Μάιο του 2014.

Καθώς όμως υπάρχουν ακόμη πολλά ανοιχτά ζητήματα, οι συναντήσεις τους πολλαπλασιάστηκαν τις τελευταίες ημέρες.

Πριν από δύο εβδομάδες ο Σόιμπλε είχε και πάλι καλέσει τους ομολόγους του των ίδιων χωρών για να συζητήσουν το ίδιο θέμα.

«Όλα θα πρέπει να μελετηθούν στην παραμικρή λεπτομέρεια, όλα θα πρέπει να διευκρινιστούν», είπε ο εκπρόσωπος του γερμανού υπουργού, Μάρτιν Κότχαους.

Μάριο Ντράγκι: «Θέλω για τις τράπεζες ενιαίο σύστημα, ενιαία αρχή και ενιαίο ταμείο»

«Οι σχεδιασμοί για την αναδιάρθρωση ή την εκκαθάριση προβληματικών τραπεζών στην ευρωζώνη ίσως είναι υπερβολικά περίπλοκοι και οι προβλέψεις για τη χρηματοδότηση της διαδικασίας ίσως αποδειχθούν ανεπαρκείς», προειδοποίησε πάντως, από τη δική του πλευρά, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι.

«Ανησυχώ για το ότι η διαδικασία λήψης αποφάσεων μπορεί να γίνει υπερβολικά περίπλοκη και οι ρυθμίσεις για την χρηματοδότηση μπορεί να μην αποδειχθούν επαρκείς», ανέφερε ο Ντράγκι μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Σας καλώ, εσάς και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, να δημιουργήσετε άμεσα έναν ρωμαλέο Ενιαίο Μηχανισμό Εκκαθάρισης, για τον οποίο τρία στοιχεία θα τεθούν στην πράξη: Ενα ενιαίο σύστημα, μια ενιαία αρχή, κι ένα ενιαίο ταμείο. Δεν πρέπει να δημιουργήσουμε έναν Ενιαίο Μηχανισμό Εκκαθάρισης ο οποίος θα είναι ενιαίος μόνον κατ' όνομα», τόνισε ο Ντράγκι απευθυνόμενος σε μέλη του ΕΚ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από