Μικρό προβάδισμα της τάξεως του 0,9% για τον ΣΥΡΙΖΑ, έναντι της Νέας Δημοκρατίας, καταγράφει δημοσκόπηση «Τάσεις» της εταιρείας MRB που παρουσιάστηκε το βράδυ της Δευτέρας από το Mega.

Για πρώτη φορά μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να έχει το προβάδισμα και στην παράσταση νίκης, ενώ παράλληλα κλείνει η διαφορά στη «μονομαχία» Αντώνη Σαμαρά και Αλέξη Τσίπρα στο ερώτημα για το ποιος θεωρείται «καταλληλότερος πρωθυπουργός».

Τρίτο κόμμα, με μεγάλο ποσοστό και υψηλή συσπείρωση, παραμένει η Χρυσή Αυγή.

Την ίδια ώρα τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ εμφανίζουν σημαντική δημοσκοπική πτώση καθώς το κόμμα από τρίτο στις εκλογές του Ιουνίου 2012 τώρα, σύμφωνα με τις μετρήσεις της MRB, εμφανίζεται να είναι έκτο καθώς εξασφαλίζει ένα ποσοστό της τάξεως του 4,7%, κάτω και από τους Ανεξάρτητους Ελληνες, οι οποίοι και αυτοί υποχωρούν στο 4,8%.

Τέταρτο κόμμα εμφανίζεται από την άλλη το ΚΚΕ με ποσοστό 5%, ενώ η ΔΗΜΑΡ βρίσκεται κοντά στο όριο της εισόδου στη Βουλή με 3,1%.

Αναλυτικά, στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 21,9%, η ΝΔ 21%, η Χρυσή Αυγή 8,9%, το ΚΚΕ 5%, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες 4,8%, το ΠΑΣΟΚ 4,7%, η Δημοκρατική Αριστερά 3,1% και οι Οικολόγοι Πράσινοι 1,5%.

Στην εκτίμηση ψήφου, τα ποσοστά των κομμάτων διαμορφώνονται ως εξής: ΣΥΡΙΖΑ 29,1%, ΝΔ 27,9%, Χρυσή Αυγή 11,8%, ΚΚΕ 6,6%, ΑΝΕΛ 6,4%, ΠΑΣΟΚ 6,3%, Δημοκρατική Αριστερά 4,1% και «Άλλο Κόμμα» 7,8%.

Στην παράσταση νίκης το προβάδισμα έχει για πρώτη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ με 39,6% έναντι 34,7% της Νέας Δημοκρατίας.

Στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, η «ψαλίδα» μειώνεται κάτω από τις τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες, με τον Αντώνη Σαμαρά να συγκεντρώνει 36,2% και τον Αλέξη Τσίπρα 32,4%.

Στην πρόθεση ψήφου τωνευρωεκλογών, οι συσχετισμοί των κομμάτων και τα ποσοστά τους δεν διαφοροποιούνται ουσιαστικά και διαμορφώνονται ως εξής: ΣΥΡΙΖΑ με 22%, ΝΔ με 20,8%, Χρυσή Αυγή με 9,1%, Ανεξάρτητοι Έλληνες με 5,5%, ΚΚΕ με 5,1% ΠΑΣΟΚ με 4,9%, Δημοκρατική Αριστερά με 3,2% και Οικολόγοι Πράσινοι με 2,4%.