Το δημοφιλές συγκινητικό ρωσικό δημοτικό τραγούδι «Οι Γερανοί» θα ερμηνευθεί από τη Μαργαρίτα Ζορμπαλά και η ίδια θα ξεχωρίζει σε ένα παράξενο κάδρο: στη μοναδική ακουστική αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός, στο διατηρητέο κτίριο του 1890, την ίδια ώρα που τα φώτα των μπαρ θα ανάβουν στην Πλατεία Καρύτση, εκεί όπου δεσπόζει ο αρχαιότερος πολιτιστικός σύλλογος της χώρας –με… ληξιαρχική πράξη γέννησης το 1865.

Η συναυλία της Ζορμπαλά (8 Φεβρουαρίου), μια αυτοβιογραφική διαδρομή από την πρώτη ηχογράφηση στα 17 της με τις «Μπαλάντες» του Μίκη μέχρι και ρωσικά ή σύγχρονα τραγούδια, θα είναι μόνο η μία σεκάνς ενός ενδιαφέροντος μουσικού έργου που θα παιχτεί στον ιστορικό αναπαλαιωμένο χώρο του κέντρου, ο οποίος έτσι κι αλλιώς τα τελευταία τρία χρόνια κάνει το δικό του «άνοιγμα» με ετερόκλητες συμπράξεις και πρωτότυπα κονσέρτα.

Οπως και τώρα. Αφού με επτά διαφορετικές συναυλίες, από τις 23 Ιανουαρίου μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου, γνωστά πρόσωπα όλων των τάσεων της μουσικής θα παρελάσουν από εδώ και με καινούργιες ενορχηστρώσεις θα προσεγγίσουν παλιά και νέα έργα (με την επιμέλεια της δισκογραφικής Minos-EMI).

Ο Κωνσταντίνος Βήτα, για παράδειγμα, θα αφαιρέσει τα καλώδια από τα συνθεσάιζερ και θα πιάσει την ακουστική του κιθάρα, καταθέτοντας τα κομμάτια της δικής του εικοσάχρονης πορείας του «γυμνά» (23 Ιανουαρίου). Ο μαέστρος Μίλτος Λογιάδης στο πιάνο και ο Χρήστος Ζερμπίνος στο ακορντεόν, από την άλλη, θα διασκευάσουν παραδοσιακά τραγούδια και θα παίξουν μελωδίες του Μάνου Χατζιδάκι (24 Ιανουαρίου).

Και όχι μόνο. Η Μαρία Φαραντούρη θα συμπράξει με τον πιανίστα Τάκη Φαραζή, ενώ στο δεύτερο μέρος του δικού της κονσέρτου θα μας συστήσει το μουσικό σχήμα Carousel σε μια παλέτα σεφαραδίτικων, ιταλικών, πορτογαλικών και άλλων (18 Φεβρουαρίου). Επίσης, η Νένα Βενετσάνου (24 Φεβρουαρίου) θα κάνει ένα μεγάλο ταξίδι ερμηνεύοντας ποιήματα των Σαραντάρη, Ελυάρ και άλλων που η ίδια μελοποίησε, ενώ θα ταξιδέψει το κοινό και στο γαλλικό τραγούδι.

Και το ότι ο παλιός είναι αλλιώς, ο Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός το επιβεβαιώνει και με ακόμη δύο συναυλίες: τα «Κορίτσια με Σμόκιν» (Ιdra Kayne, Lia Hide και Μαρίκα Παπάζογλου) θα «πειράξουν» τραγούδια των Λέοναρντ Κόεν, Στινγκ, Ελβις Πρίσλεϊ, Σμιθς, Ελβις Κοστέλο και άλλων με μια μεγάλη γυναικεία ορχήστρα μουσικών (26 Φεβρουαρίου), ενώ η Ευρυδίκη στις 10 Φεβρουαρίου θα παρουσιάσει την παράσταση «Η Edith, ο Ελβις και ό,τι αγαπώ – Το Μπλε Ταξίδι».