Καθαρή ρευστότητα 10 δισ. ευρώ θα διοχετεύσουν στην ελληνική αγορά οι τράπεζες έως και το τέλος του 2014, σύμφωνα με την εκτίμηση που διατύπωσε ο Αλέξανδρος Τουρκολιάς, διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας. Οπως ανέφερε ο ίδιος μιλώντας σε πελάτες της τράπεζας στα Ιωάννινα, στο πλαίσιο περιοδείας της διοίκησης του ομίλου στην περιοχή, το ποσό αυτό μπορεί να φθάσει στην πραγματική οικονομία με την επανεκκίνηση των μεγάλων έργων, την ομαλή υλοποίηση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων (συμπεριλαμβανομένων των εισροών από ΕΕ και ΕΤΕπ) και την ομαλοποίηση της χρηματοδοτικής στήριξης από το ΕΤΕΑΝ - με εξασφάλιση και αναγκαίας συνεισφοράς από ιδιωτική χρηματοδότηση και το εγχώριο τραπεζικό σύστημα - σε συνδυασμό με την εξόφληση του υπολοίπου των οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα.
Σύμφωνα με τον κ. Τουρκολιά, σε ετήσια βάση η εκτιμώμενη προσθήκη ρευστότητας ισοδυναμεί σωρευτικά με τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ - πρωτοφανής για τα δεδομένα της τελευταίας πενταετίας. «Μέχρι το 2020 η τρέχουσα εκτίμηση των συνολικών διαθέσιμων κεφαλαίων από τις ανωτέρω πηγές προσεγγίζει τα 35 δισ. ευρώ», σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής.
Οπως είπε, με μετριοπαθείς εκτιμήσεις για το πολλαπλασιαστικό τους αποτέλεσμα και υποθέτοντας ακόμη και μικρές συνέργειες με ιδιωτικά κεφάλαια θα μπορούσαν να αυξήσουν το ΑΕΠ περισσότερο από δύο ποσοστιαίες μονάδες σε ετήσια βάση. «Με συνέργειες ξένων κεφαλαίων και κινητοποίηση του εγχώριου κεφαλαίου το αναπτυξιακό αποτέλεσμα θα είναι προφανώς μεγαλύτερο», τόνισε ο κ. Τουρκολιάς, προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Να πώς μπορούμε να πετύχουμε, σε ρεαλιστική βάση, πραγματικό ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ άνω του 3% ετησίως που αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους».
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από