Ηταν ένα μοναδικό γεγονός –ή τουλάχιστον έτσι θα έπρεπε να περάσει στην Ιστορία η επιμνημόσυνη δέηση: δεκάδες ηγέτες ενώθηκαν με χιλιάδες Νοτιοαφρικανούς για να τιμήσουν τον Μαντέλα. Δεν είναι όμως αυτή η εικόνα που έμεινε από την τελετή και γι’ αυτό φταίει ένα… σέλφι. Ούτε ο κόσμος ούτε η μεγάλη γιορτή, ούτε καν ο εγκωμιαστικός λόγος του αμερικανού προέδρου στάθηκαν τόσο δυνατά όσο μία αυθόρμητη στιγμή που –καλώς ή κακώς –έκανε τον γύρο του κόσμου μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Εν έτει 2013, οπότε η συντακτική ομάδα της Οξφόρδης ανακήρυξε το σέλφι Λέξη της Χρονιάς, εκατομμύρια άνθρωποι βρέθηκαν να πλάθουν σενάρια γύρω από μία φωτογραφία: του αμερικανού πρόεδρου Μπαράκ Ομπάμα, του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον και της δανής πρωθυπουργού Χέλε Τόρνινγκ Σμιτ.

Αυτό που επί της ουσίας απαθανάτισε ο φωτογράφος Ρομπέρτο Σμιτ του Γαλλικού Πρακτορείου δεν ήταν τίποτε περισσότερο από τρεις ηγέτες, οι οποίοι με τη σειρά τους έκλεισαν μια στιγμή χαράς σε μια φωτογραφία. Κάποιοι το θεώρησαν απολύτως φυσιολογικό. Αλλοι ανάρμοστο και ντροπή, δεδομένου του χρόνου, του τόπου, αλλά και του τιμωμένου προσώπου. Η ιστορία όμως ίσως και να είχε λήξει εκεί εάν δεν υπήρχε και ένα τέταρτο πρόσωπο στη φωτογραφία: η Μισέλ Ομπάμα. Απομονωμένη από τους υπόλοιπους, με το πιο σοβαρό ύφος της, η πρώτη κυρία των ΗΠΑ μοιάζει να μην εγκρίνει καθόλου τη συμπεριφορά του συζύγου της. Θα μπορούσε απλώς να είναι απορροφημένη στις σκέψεις της; Κανείς δεν μπορεί να πει. Το μόνο που έσπευσε να τονίσει ο φωτογράφος, σχεδόν απολογούμενος για τον πανζουρλισμό που άθελά του προκάλεσε, είναι ότι οι φωτογραφίες ενίοτε παραπλανούν. «Η αλήθεια είναι ότι όλα συνέβησαν γρήγορα. Ξαφνικά αυτή η γυναίκα έβγαλε το κινητό της και τράβηξε φωτογραφία τον εαυτό της ανάμεσα στον Κάμερον και στον Ομπάμα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, προσθέτοντας ότι και η πρώτη κυρία αστειευόταν με τους πέριξ. «Είχαν περάσει ήδη δύο ώρες από την έναρξη της τελετής και απέμεναν άλλες δύο για να ολοκληρωθεί. Η ατμόσφαιρα ήταν χαλαρή…».

Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκε και η ερμηνεία του Κάμερον για την «γκάφα» του σέλφι, όπως την αποκάλεσε η βρετανική «Σαν». «Φλερτάροντας» με τους αναγνώστες εν όψει των εκλογών του 2015, ο βρετανός πρωθυπουργός έσπευσε να δικαιολογηθεί ότι υπήρξε ευγενικός στο κάλεσμα μιας κυρίας –η οποία μάλιστα έχει παντρευτεί τον γιο του πρώην ηγέτη του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος Νιλ Κίνοκ.

Η Γκούτσι Χέλε, όπως την αποκαλούν στη Δανία λόγω των ακριβών της γούστων, είναι ίσως η μοναδική κερδισμένη. Μέσα σε λίγες ώρες έκανε περισσότερα πρωτοσέλιδα από όσα έχει κάνει στη Δανία τα δύο τελευταία χρόνια ως ηγέτιδα του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος.