Στο ΕΣΥ μεταφέρονται τα πολϋιατρεία του ΕΟΠΥΥ και ο Οργανισμός διατηρεί μόνο τα φαρμακεία ως εσωτερικές δομές. Παράλληλα, οι γιατροί θα έχουν δικαίωμα ένταξης στις δομές πρωτοβάθμιας μέσω του ΕΣΥ πλέον, με το καθεστώς απασχόλησης του φορέα υποδοχής, δηλαδή πλήρους και αποκλειστική απασχόληση. Αυτά προβλέπονται μεταξύ άλλων στην πρόταση του υπουργείου Υγείας που παρουσίασε σήμερα ο Αδωνις Γεωργιάδης στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για τις αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ και το νέο καθεστώς απασχόλησης των γιατρών.

Μιλώντας την Τετάρτη στη Βουλή, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι προϋπόθεση για την ένταξη των γιατρών στο ΕΣΥ, είναι να κλείσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία, όπως ακριβώς δηλαδή ισχύουν οι συμβάσεις των γιατρών του ΕΣΥ.

Οσοι επιθυμούν να διατηρήσουν τα ιατρεία τους, θα έχουν δικαίωμα συνεργασίας με τον ΕΟΠΥΥ, αλλά θα υπογράφουν σύμβαση, δεν θα έχουν σχέση εξαρτημένης εργασίας.

Στο σύστημα παραμένουν και οι ειδικευμένοι γιατροί χειρουργικών ειδικοτήτων, παρά τα όσα είχε αναφέρει ο υπουργός περί απομάκρυνσής τους.

Οι εκπρόσωποι των γιατρών εμφανίστηκαν σύμφωνοι με την προτεινόμενη από το υπουργείο διαδικασία. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) που ήταν παρών, είπε ότι θα πρέπει να υπάρξει αξιολόγηση των γιατρών που θα καταλήξουν στα νοσοκομεία.