Περίπου 5,4 δισ. ευρώ θα διοχετευτούν στα Περιφερειακά Προγράμματα και θα μοιραστούν σε κάθε μία από τις 13 Περιφέρειες έτσι ώστε να έχουν στο νέο ΕΣΠΑ το δικό τους ξεχωριστό πρόγραμμα για το διάστημα 2014-2020. Τα προγράμματα των Περιφερειών θα είναι πολυτομεακά και πολυταμειακά (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, Ταμείο Συνοχής και Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Ανάπτυξης).

Μάλιστα σύμφωνα με την κατανομή οι Περιφέρειες παίρνουν τη μερίδα του λέοντος από το νέο ΕΣΠΑ, ενώ στα κονδύλια που θα διαχειριστούν περιλαμβάνεται και το 1/3 των κονδυλίων που προορίζονται για τη γεωργία.

«Το νέο ΕΣΠΑ είναι καταλύτης και όχι πανάκεια», υπογράμμισε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η τελική έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του γενικού πλαισίου του νέου ΕΣΠΑ αναμένεται στο τέλος Φεβρουαρίου του 2014.

Στη συνέχεια θα γίνει η σταδιακή υποβολή από το υπουργείο Ανάπτυξης των νέων Επιχειρησιακών Προγραμμάτων από τον Φεβρουάριο έως το Μάρτιο του 2014 και έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2014 εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί η έγκρισή τους.